Rayner Johansen stiller ut i Fotografiens Hus

Rayner Johansen har flere ganger de siste årene vært tett på den spanske tyrefektingen og flere av de femste aktørene innen denne kulturen med kameraet. Dette arbeidet har resultert i utstillingen ”Sol y Sombra” som nå presenteres på Fotografiens Hus.

Fra og med torsdag 4. april kl 1800 til og med 28. april kan du oppleve utstillingen ”Sol y Sombra” på Fotografiens Hus.

Tittelen ”Sol y Sombra”, sol og skygge, er hentet fra tribuneinndelingen i en Plaza de Toros. Mange av bildene er tatt nettopp i spillet mellom lys og skygge. Bildene gir også et innblikk i både det vakre og det brutale i denne kulturen. Rayner Johansens fotografier spenner fra estetiske abstraksjoner av tyrefektingen til utrykk i form av reportasje og til det å fange øyeblikket.

Rayner Johansen (f. 1962) er en autodidakt og dedikert amatørfotograf med lang erfaring. ”Sol y Sombra” er hans første separatutstilling. De siste fem år har han vært svært aktiv innen det norske amatørfotografmiljøet bl. a. gjennom Oslo Kamera Klubb (OKK) og Norsk Selskap For Fotografi (NSFF). Han har høstet flere priser i konkurranser, deltatt i en rekke gruppeutstillinger og han har også erfaring fra ett års arbeid som pressefotograf i Bladet Tromsø.

Interessen for tyrfekting fikk Rayner Johansen gjennom sin ”litterære oppvåkninging i ungdomstiden” der Ernest Hemingway stod sentralt. Han har gjennom møter med mange av de sentrale aktørene og ved å følge med på denne kulturen generelt opparbeidet seg en stor innsikt i tyrefektingens verden. Denne innsikten og tilgangen på nærhet til de ulike aktivitetene i arenaen gjør at bildene i utstillingen gir betrakterne et tett innblikk i mange av de aspekter som utspiller seg i en tyrefektingsarena.

Den spanske tyren og tyrefektingen har en sentral plass i den spanske identiteten og kulturen. I den taurine verden er tyrefekting en kunstart som hyller livet gjennom en iscenesatt tragedie, en ritualisert død. Midt i det moderne Europa er dette fortsatt en høyst levende kultur. Da finanskrisen rammet Spania med full tyngde hadde tyrefekting sin største popularitet noensinne. Aldri før hadde det vært avholdt flere tyrefektinger og aldri hadde det vært flere tilskuere i arenaene, dette på tross av den økende motstanden internt. I dag avholdes det langt færre tyrefektinger på grunn av de økonomiske problemene.

I det fotografiske prosjektet ”Sol y Sombra” har Rayner Johansen vært inspirert av vår egen Kåre Kivijärvi, franske Lucien Clergue, amerikanske Michael Crouser og den unge spanjolen Aitor Lara. Gjennom sine fotografier i utstillingen tar han ikke noe moralsk standpunkt, men presenterer fragmenter, scener og utrykk som utspilles i denne verdenen.

Fotografiens Hus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar