Lumholtz' fotografier fra Mexico 1890-1910

Nordmannen Carl Lumholtz tilbrakte flere år av sitt liv på reise i svært utilgjengelige deler av Mexico, hvor han ble kjent med og fotograferte mennesker fra urfolksgruppene Huichol, Rarámuri og Tohono O'odham.

– Ta-te-Wa-Li, Ildguden, omgitt av seremonielle piler festet i seremonielle stoler, og noen av templets funksjonærer, skrev Lumholtz om dette fotografiet han tok av representanter for Huichol-folket (et indianerfolk) nær Santa Catarina i Jalisco, Mexico i 1895. Foto: KHM/UiO

Lumholtz var en offiserssønn og teolog fra Lillehammer som var mer opptatt av folk og natur enn av forholdet mellom Gud og mennesker. Han reiste i Mexico med en guide og en tolk mellom 1890 og 1910. Han dro dit nesten ingen annen europeer tidligere hadde satt sin fot, på oppdrag fra American Museum of Natural History og American Geographical Society.

Nå kan du se et utvalg av fotografiene til Lumholtz i Historisk museum. Utstillingen «Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910» åpner for publikum 1. februar. Lumholtz er i utlandet likestilt med Stanley og Livingstone. I Mexico og USA er han husket, men i Norge har vi i større grad glemt en av våre største utforskere og vitenskapsmenn, som du nå kan bli kjent med.

Tid og sted:1. feb. 2013, Historisk museum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar