Sony RX1

Sony RX1 veier bare 482 gram (med batteri og minnekort), men inneholder en 35mm fullformats bildebrikke. Prisen er imidlertid himmelhøy, så her snakker vi trolig om ny rekord med hensyn til kilospris for kamera.

For første gang hos digitale kompaktkamera1 tilbyr RX1 en 35 mm fullformats Exmor CMOS bildebrikke, med en oppløsning på 24.3 megapiksler – mer enn dobbel størrelse i forhold til APS-C bildebrikken som finnes i store DSLR kamera. Kameraet er i stand til å fange de fineste bildedetaljene, og den pålitelige bildesensoren sikrer rike farger og et imponerende bredt dynamisk område. Den store bildebrikken er også med på å øke kameraets følsomhetsområde til ISO 50-25600. Følsomheten kan justeres så lavt som ISO 50 i utvidet modus2. På samme måte kan ISO-innstillingen settes så høy som 102 400 ved hjelp av Multi Frame Noise Reduction. Dette gjør at RX1 kan fange naturlige håndholdte bilder med lavt støynivå under dårlige lysforhold, uten å bruke blits.

Sammen med den store bildebrikken, tilbyr kameraet et Carl Zeiss Sonnar T*-objektiv med fast brennvidde på 35mm – et godt alternativ til portretter, gatefotografering og dagligdags fotografering. Avledet fra det tyske ordet sonne (sol), reflekterer navnet objektivets evne til å fange mye lys. Dette objektivet har nyutviklet optikk inkludert Advanced Aspherical (AA) linseelement. Dette bidrar til kameraets kompakte størrelse uten å måtte kompensere på ytelsen. En makrobryter på objektivet reduserer umiddelbart fokusavstanden til bare 20 centimeter, og gjør at RX1 er ideell for å fange små motiver i nærbilder, fulle av detaljer.

Data fra bildebrikken håndteres av BIONZ-prosessoren som sikrer opp til 5 bilder per sekund i full oppløsning. Prosessoren kan produsere bildedata i 14-bit RAW-format, og gir dermed viderekommende fotografer friheten til å utvikle, redigere og fritt utfolde sin kreativitet i etterkant. Til tross for kameraets ultrakompakte format, tilbys fotografen ubegrensede muligheter for kreativ utfoldelse med en hel rekke manuelle innstillinger.

Pixel Super Resolution Techology forstørrer bildestørrelsen uten å gå på bekostning av piksler – slik at man beholder en mye høyere kvalitet enn det som er mulig med konvensjonell digital zoom. En Smart Teleconverter-funksjon beskjærer en sentral del av bildebrikken, og øker dermed den effektive forstørrelsen med 1.4x eller 2x. Takket være den store bildebrikken med ekstremt mange piksler, kan selv zoomede og beskårede bilder opprettholde sitt opprinnelige pikselantall fulle av detaljer, selv når de er forstørret til store utskriftsformater.

I tillegg til feilfrie stillbilder, kan RX1 fange kvalitetsrik HD-video med lite støy. Med PASM eksponeringsinnstillinger får fotografen kreativ fleksibilitet under videoopptak.

Fotograferingsmulighetene for stillbilder og video utvides ytterligere med kameraets Multi Interface Shoe, som er kompatibelt med et økende utvalg av tilbehør. En kraftig blits, elektronisk søker, optisk søker, avtakbar LCD-skjerm, regntrekk, solblender, og et tommelgrep som sikrer komfortabel håndtering.

Pris og tilgjengelighet
Sonys nye Cyper-Shot RX1 fullformats digitalt kompaktkamera er tilgjengelig fra desember 2012 og får en veiledende pris på 24 000 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar