Fotografiets dag 2012

I år feirer Preus museum og fotografforeningene Fotografiets dag søndag 26. august 12-18. Tema for årets arrangement er amatørfotografi, noe som gjenspeiles både i museets sommerutstilling og valget av festivalfotograf, til tross for ulik estetikk og tilnærming til fotografiet. Ballet åpnes av Morten Krogvold.

Årets sommerutstilling ”Drømmen om det perfekte bildet – NSFF 85 år” viet de utrettelig arbeidende amatørfotografene i kameraklubbene rundt om i landet som siden 1927 hver på sin måte har drømt om å skape det perfekte bildet.

Fra boken Looking for Eva, 2012 - Foto: Mads Teglers
Årets festivalutstiller er Mads Teglers, dansk fotograf som sist var aktuell på museet i utstillingen ”Motefotografi – Tradisjon og nyskapning” tidligere i år. Til Fotografiets dag har Teglers med seg en serie fra sitt bokprosjekt Looking for Eva der han har fotografert skuespiller, modell og musiker Viktoria Winge på jakt etter historien til sin farmor. Boken tar utgangspunkt i farmorens dagbok, og inneholder også utdrag fra den. Viktoria Winge snakker i fortellingen med sin farmor ved å iføre seg hennes tøy og bevege seg i et univers som ligger opp til farmorens tid som modell, og formidler lysten til å søke tilbake til ens nærmeste og hvordan avdøde personer lever videre i sine etterkommere. Bildene er skutt privat hjemme hos Winge, og presenterer også farmorens tegninger og gjenstander. Viktoria Winge vil også opptre på Fotografiets dag med ukulele, mandolin og ohmnichord!

Teglers arbeider har en felles tilnærming til motivet enten det er mote, bandbilder eller rene portrett han arbeider med. Stilmessig ligger han tett på snapshotrealismen som i motefotografiet er et oppgjør med det glamorøse og virkelighetsfjerne og i stedet viser oss en ungdommelig subkultur, i sterk kontrast til det etablerte borgerlige voksenlivet. Teglers jobber ofte med narrative serier som gir en følelse av å kikke inn i et annet menneskes private liv. Bildeestetikken minner om familiesnapshots, eller det vi kan kalle minnebilder, uten fancy lyssetting eller digital postproduksjon.

Mads Teglers er en profesjonell fotograf som i sitt billedspråk er på jakt etter amatørestetikken, mens de beste av kameraklubbenes amatørfotografer har et billedspråk som ligger tett opp til den profesjonelle fotografens.

Årets juryerte utstilling har et langt smalere utvalg enn tidligere, ettersom juryen har hevet terskelen og gitt utstillingsplass til syv fotografer, mot tidligere 50. Disse får stille ut innendørs, på områdets mest rustikke verkstedhall, med spesialbygde vegger for anledningen. En av de syv fotografene er også valgt ut til å motta vinnerpremien, et gavekort hos FotoVideo til en verdi av 20 000,-. Årets juryerte utstillere er Christian Breidlid (Rykkin), Bjarte Edvardsen (Vännäs, Sverige), Vegard Giskehaug (Oslo), Vilde Salhus Røed (Bergen), Johanne Seines Svendsen (Kabelvåg) og Stig Marlon Weston (Oslo). Juryen uttaler at de er fornøyd med en variert utstilling med god kvalitet. Juryen har bestått av Ingrid Nilsson (Preus museum), Kjersti Solberg Monsen (FFF) og Arne B. Langleite (NFHF-PMV).

Men Fotografiets dag er slett ikke bare opptatt av å heve terskelen. Fotografiets dag skal også vise den store bredden i fotografiet, og dermed vil den tradisjonsrike ”fotogaten” i år åpnes opp, slik at publikum selv får henge opp sine bilder, helt fritt for juryering. Fotogaten består av Riksutstillingers ærverdige vegger fra 50-tallet, da kulturlandet skulle bygges ved å sende ferdig monterte utstillinger rundt til de minste avkroker. Nå tilbys den enkelte fotograf, profesjonell som amatør, en halv slik vegg til å stille ut bilder hun mener andre også vil ha glede av å se. Skulle det bli fullt, tar vi i bruk også andre vegger på området. Det vil ikke være påmelding, men registrering ved ankomst. Midt på dagen vil en jury gå gjennom de utstilte bildene og kåre en vinner. Fotogaten vil som før finnes utendørs på Fotografiets dag, men vil få ny plassering på Garasjetorget, som er i ferd med å bli et aktivt samlingspunkt på Karljohansvern, med gallerier, verksteder og kafe/bruktbutikk. I tillegg stiller foreningene med to inviterte fotografer: Børre Høstland (IFF) og Atle Helland (NSFF).

Foredrag er en viktig del av Fotografiets dag, og årets foredragsholdere er hentet fra Sverige, Danmark, Norge og USA. Anna Dahlgren (SE) foredrar om fotografiamatører og amatørfotografer fra 1860 til i dag, Linda Benedict-Jones (kurator Carnegie Museum of Art, US) ser på hvordan byer har blitt fotografert fra fotografiets barndom fram til i dag, med spesielt fokus på Pittsburgh, Pennsylvania og Eva Dahlman (tidl. Kungliga biblioteket, SE) snakker om bygdefotografer. Foredragsrekken åpnes ved at festivalutstiller Mads Teglers har en samtale om prosjektet ”Looking for Eva” med Viktoria Winge. Det kommer også til å arrangeres kortere foredrag i museets bibliotek, som står i forbindelse til utstillingene denne dagen.

Publikum inviteres til en aktiv dag, der de også kan delta på fotokonkurransen Fotosprinten, låne kostymer og være med på historisk portrettfotografering, levere inn brukte kameraer og handle selv på bruktmarkedet, en mulighet til å bla i kataloger og bøker på biblioteket som løftes fram for denne ene dagen, inspirerende omvisninger i museets utstillinger, egne aktiviteter for barn slik at hele familien skal føle seg velkomne, med figurteater, hoppeslott og solbilde-workshops. I tillegg blir det god mat og musikk å glede seg over, samt pikniktepper på plenen der publikum fritt kan slå seg ned med en matbit. For som vanlig blir det sol og god stemning på Fotografiets dag!

Fotografiets dag arrangeres av Preus museum i samarbeid med Forbundet Frie Fotografer, Institusjonsfotografenes forening, Norges Fotografforbund, Norsk Fotohistorisk Forening – Preus museums venner, Norsk Selskap For Fotografi og Norske Naturfotografer.

Vil du stille ut? Les hvordan her!

Les mer om Fotografiets dag 2012 her...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar