Digital Bolex D16


Denne posten er oppdatert litt siden første gang den ble publisert, mest fordi Digital Bolex nå synes å nærme seg for alvor.

For noen år siden kjøpte jeg en gammel sveive-Bolex (faktisk det kameraet som filmet den første oljeplattformen som kom til Norge i forbindelse med leteboringen på 1960-tallet, men det er en annen historie). Bolex produserte den samme modellen i flere tiår, men poenget er først og fremst at kameraene fungerer fremdeles samt at filmene eksisterer i beste velgående 60 år senere. Filmkameraet er basert på en standardisert mekanisk / optisk teknologi som kan forbli uendret og likevel dra nytte av utviklingen av filmmediet. 

Bolex produserer fremdeles 16mm kameraer, og dagens sveivebolex kan kjøpes for drøye 35.000 kroner. For filming under ekstreme forhold, der batteridrevne innretninger ikke er til å stole på, kan fremdeles dette kameraet være å foretrekke. Likevel er dette åpenbart et nisjemarked.

Ikke desto mindre spennende er det å lese at Bolex nå for alvor entrer den digitale tidsalderen. Skjønt det er nok ikke så mye av denne teknologien bak Digital Bolex som utvikles i Sveits.
In partnership with Mr. Joe Rubinstein, camera developper in Los Angeles, USA, the new Digital Bolex D16 camera will be first available in the USA and Canada in August - September 2012. We plan to have this new camera internationally available in 2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar