William Eggleston - Before Color

Galleri Peder Lund presenterer utstillingen William Eggleston - Before Color, som viser 37 av Eggleston sine svart-hvitt fotografier fra 1960-tallet.

Inntil nylig har Eggleston er svart-hvitt fotografier fra denne perioden fått liten oppmerksomhet. Med
den omreisende retrospektive William Eggleston: Democratic Camera, Photographs and videos 1961-2008, har presentert en rekke av Eggleston sine svart-hvitt fotografier har blitt presentert.

William Eggleston (1939) ble født i Memphis, Tennessee. Som ung student, oppdaget han Henri Cartier-Bressons fotografier gjennom monografien The Decisive Moment,, noe som førte til hans interesse for fotografering. Det var særlig Cartier-Bresson valg av motiver og vinkler som fascinerte Eggleston. Det var ikke klassisk amerikansk landskapsfotografering som inspirerte ham, men umiddelbare omgivelser og hverdagslige objekter.

Parallelt med bruken av svart-hvitt fotografier eksperimenterte Eggleston medfargefotografering. Han begynte å jobbe med det som skulle bli serien Los Alamos i 1966, bestående av 2200 fargebilder ved ferdigstillelse i 1974. Det var først og fremst gjennom fargefotografering at Egglestonskapte sitt karakteristiske uttrykk, som var med på å bane vei for institusjonell anerkjennelse av fotografiet som kunstform. Utstillingen av Eggleston fargefotografier ved Museum of Modern Art i New York i 1976 var museets første separatutstilling utelukkende viet til farge fotografering. Boken William Eggleston Guide, skrevet av kurator John Szarkowski, akkompagnert utstillingen.

Eggleston bruk av kopieringsteknikken "dye transfer" har vært viktig for utviklingen av det uttrykket han er kjent for i dag, med intense farger og fortettet fremstilling av dagligdagse scener.

Utstillingen William Eggleston - Before Color ved Peder Lund avslører hvordan Eggleston så tidlig som på 1960-tallet hadde funnet sitt spekter av motiver. Hans arbeidsmetode og kontekstuelle skildringer har blitt referert til som den demokratiske kameraet.
Pederlund.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar