Ragnar Axelsson - Last Days of the ArcticDen islandske fotografen Ragnar Axelsson (RAX) begynte med å fotografere isolerte mennesker, fordi han mente de hadde historier å fortelle i ansiktene sine. Dette resulterte først i boken ”Faces of the North”.

RAX gjestet Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF, i forbindelse med at han er han aktuell med ”The Last Days of the Arctic”, en dokumentarfilm om fotografens liv, og som tittelen spiller på: filmen handler filmen også om klimaendringer.

I løpet av de 25 årene han har holdt på med fotografering har Axelsson selv sett forandringene i landskapet, noe som får direkte konsekvenser for eskimoene. Med prosjektet ”King of the Ice” ville Axelsson skildre livsformen som forsvinner respektfullt, og derfor har han utelatt de sosiale problemene og den utbredte alkoholismen selv om denne mørke siden av samfunnet er en stor del av virkeligheten.

- Jeg vil at folk skal tenke. Med bildene forsøker jeg å vise hva som skjer. Forandringene er synlige rundt oss, så hvorfor er det folk som ikke på klimaendringer?

Snart kommer to bøker, en for barn en for voksne. Fotografen har skrevet en barnebok om klimaendringer, og fotografert en bildebok til et voksent publikum. Det er en ny bok med portretter av 800 år gammel snø.

Ragnar Axelsson via Fotojournalisten.no

Kommentarer