Fotodokumentaren anno 2011

Maria Lundberg oppsummerer på Foto.no:
Årets gjennomgangstema i de prisbelønte dokumentarprosjektene både hjemme og ute er først og fremst krig, dernest katastrofe, - ofte det ene som et resultat av det andre, og motsatt. Førsteprisen i Årets Bilde her hjemme gikk til Luca Kleve – Ruud for hans sterke og ubestridt svært gode bildeserie fra Haiti. Årets vinner av World Press Photo of the Year kan også sies å i aller høyeste grad være et krigsbilde, tungt symbolladet i forhold til å være tatt i en krigskontekst. Årets dominerende tema på den internasjonale fotofestivalen i Perpignan var også krig.
/../
Kort oppsummert: Jeg ønsker meg mer av det som vi mangler i dag. Det er ikke nødvendigvis ny tematikk vi trenger, selv om nye fortellinger også er viktig. Det er like mye nye perspektiver, nye vinklinger, nye fortellergrep. Å evne å se verden fra stadig nye vinkler er en utfordring, for alle fotografer som dedikerer sitt virke til dokumentere verden. Noe av dette handler om utfordre sin egen etablerte suksessone som fotograf.

Når neste års dokumentarfotografiske publikasjons- og prisliste revideres, håper jeg den vil vise at vi har beveget oss mot et utvidet visuelt landskap, hvor både flere kvinner og nye måter å se og fotografere på, gjør seg gjeldende. Bare på den måten kan dokumentarfotografiet virkelig være med på å utfordre etablerte sannheter,både i forhold til hva som blir vist og hvem som får vise.


Foto.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar