Fujifilm FinePix X100

Fujifilm FinePix X100 er et spesielt kamera, men deter først og fremst søkeren som virkelig skiller det fra konkurentene. X100 har en hybridsøker som kan være enten elektronisk eller optisk, eller en kombinasjon. Takket være kombinasjonen av elektronikk og optikk i søkeren kan X100 tilby en optisk søker med digital visning av informasjon som fokus, eksponering, kamerainnstillinger og til en viss grad også parallakseforsyvning. Man kan enkelt og greit veksle mellom elektronisk og optisk søker.

Akam.no har testet Fujifilm X100, og konkluderer blant annet som følger:

På betjeningsfronten skiller X100 seg også fra mengden, på alle måter, både positivt og negativt. Det positive er det lukkertidshjulet og resten av innstillingsmulighetene på toppen av kameraet som står for, sammen med blenderringen. Sistnevnte har gode grep på hver side, og er rask og enkel å stille slik man vil ha den uten å måtte ta øyet bort fra søkeren. Det samme gjelder lukkertidshjulet, som enkelt kan nås med tommelen, også det uten å ta kameraet fra øyet. Hjulet for eksponeringskompensasjon er likedan, men er dessverre litt for enkelt å komme borti og endre på uten å mene det. Det hadde hatt godt av en eller annen form for lås eller brems. I tillegg til dette er også av-/på-knappen godt designet, og også den kan betjenes med en fingertupp uten å forstyrre komposisjonen.
/../
Menyene består av to samlinger med alternativer og innstillingsmuligheter, henholdsvis på seks og fire sider, som tilsynelatende er nærmest tilfeldig kastet ihop. Auto-ISO er hele 25 klikk unna utgangsposisjonen (!) og finnes ikke på samme sted som de øvrige ISO-innstillingene (som for øvrig overstyres), bare for å nevne noe. Plasseringen av alternativer på de ulike menyene er i det hele tatt ulogisk, tungvindt og tidkrevende. Kameraet husker sjelden eller aldri hvor i menysystemet man sist var, så man må klikke seg hele veien frem igjen om man gjorde noe feil forrige gang. Og feil skjer ofte, takket være menyenes ulogiske sammensetning og baksidens fiklete betjening. Menyene kan imidlertid fikses på ved hjelp av en firmware-oppgardering, og vi trygler herved offisielt Fujifilm på våre knær om å gi dem en fullstendig omstrukturering og overhaling, for dette kommer farlig nær å ødelegge et ellers fabelaktig kamera!
/../
Med X100 har Fujifilm gjort det meste riktig, men desverre ikke alt. Det som er bra er veldig, veldig bra, og det som er dårlig er veldig dårlig. Heldigvis er det meste som er dårlig software-basert og kan dermed fikses i en firmware-oppdatering som er så hardt tiltrengt at det går ut over redaksjonens nattesøvn på regelmessig basis. Dessverre, eller heldigvis, alt etter hvordan man ser det, er resten av kameraet så salig bra at de grove feilene som finnes virker enda grovere. Til en viss grad har vi likevel valgt å la tvilen komme tiltalte til gode, og gitt X100 karakter etter hva det kan vise seg å bli, og ikke hva det er. For dette er allerede en klassiker, og med litt flikking på firmwaren kan det bli legendarisk. Men da må Fujifilm først selv ta X100 seriøst. Når vi likevel velger å anbefale X100 skjer det med forbehold om at menyststemet forbedres på et senere tidspunkt. Skjer ikke det vil anbefalingen bli trukket uten videre dikkedarer!


Les hele testen Akam.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar