Canon 7D

Canon EOS 7D har en APS-C CMOS-sensor med 18 megapiksler, og et ISO-område som kan utvides til 12 800. Serieopptak skjer med inntil 8 bilder per sekund. 7D kan gjøre videoopptak i HD-kvalitet med valgbar bildefrekvens - dvs dette er knyttet til TV-standardene PAL (25/50 b/s) og NTSC (30/60 b/s). Dette er en betydelig forbedring i forhold til EOS 5D Mark II, som også har gode videoegenskaper.

Foto.no har en grundig test av Canon 7D, og konkluderer blant annet som følger:

Canon sier selv at 7D er et kamera som har bedre bildekvalitet, bedre funksjonalitet, bedre byggekvalitet, bedre søker og høyere opptakshastighet enn 50D. De påstandene er det hold i. 7D fremstår som svært velbygd og kompetent, og jeg opplever 7D som et usedvanlig attraktivt kamera.

Personlig synes jeg at den eneste reelle svakheten med 7D ikke er å finne ved kameraet selv, men har med manglende utvalg av lyssterke vidvinkler i EF-S-utførelse å gjøre. For meg er det helt ubegripelig at Canon nærmest spyr ut store, lyssvake og (ofte) klumpete super-zoomer samtidig som de totalt overser behovet for kompakt, lyssterk fastoptikk i brennviddeområdet 12-24mm for DX-formatet.

Jeg håper også at Canon lager et (betydelig) mindre, lettere kamera som har samme gode betjeningslayout, samme kjappe AF og samme flotte søker som 7D har, for eksempel noe á la Pentax K7.

Det er også pussig (og delvis beklagelig) at Canon fortsetter å prioritere implementering av et overveldende utvalg JPG-innstillinger mens de samtidig overser og utelater fotografiske basisfunksjoner. Både Dobbelteksponering, Time Laps og mulighet for automatisering av lukkertider lengre enn 30 sekunder burde være en selvfølge i et kamera av 7D sitt kaliber.

For ikke snakke om en egen knapp for Speil-Opp. Den hadde vært fin å ha i mange sammenhenger. En slik basisfunksjon har dessuten vært etterspurt i nesten en hver omtale av Canon sine DSLR, i hvert fall så lenge jeg har fulgt med. SilentMode er jo nesten det samme, bortsett fra at det skjer i omtrent motsatt rekkefølge: Først foretas eksponeringen, deretter utsettes returen av speilet til man selv velger det. Det er nesten som Canon utelater egen Speil-Opp-knapp på trass ...

På tross av overforstående innvendinger må jeg likevel innrømme at jeg (totalt sett) er blitt mektig imponert av Canon 7D. Det er solid bygget, det er værforseglet, det har en rask og presis AF, det har en opptakshastighet som er på høyde med de raskeste og det passer sammen med markedets største utvalg av objektiver. Dessuten har 7D en bildekvalitet som må betegnes som enestående blant DX-kameraene. Det eneste jeg savner er en kompakt EF-S 15mm f/2,0.

Når det samtidig har det største søkerbildet i DX-klassen, er det ganske klart at Canon 7D er et uvanlig flott, og svært kapabelt, kamera som det er enkelt å anbefale.


Les hele testen på Foto.no

Kommentarer