Fotoåret 2009 oppsummert

Januar begynte med at Google lanserte en versjon av gratisprogrammet Picasa til Mac OS X. Ryktene viste seg altså å stemme. Synes dette er verd å nevne siden Picasa er et svært nyttig program.

NRK varsler at de vil satse på DMB-standarden for mobilTV, hvor man kan nyttegjøre investeringene som er gjørt i DAB-nettet, men som er en standard få har valgt å satse på.

Dette bildet av Barack Obama er det første portrettet av en amerikansk president tatt med et digitalt kamera. Klarere kan det neppe understrekes at vi for alvor har forlatt det analoge bildet til annet enn svært nisjepregete formål.

Innen kategorien "Tips & triks" poster jeg "Teknikker for å forsterke opplevelsen av fotografi", og Wikimedia Commons velger årets bilder for 2008.

I februar skriver Peter Larsen om krigsfotografiet som sannhetsvite i Bergens tidende (og på Foto.no). Direktør ved Preus museum, Jonas Ekeberg, hadde vært utsatt for vedvarende kritikk fra ulike hold siden han tiltrådte i 2004 - tidlig i 2009 sa han opp.

Fujifilm lanserer FinePix F200 EXR, det første kameraet med Fujifilms egen Super CCD EXR, som tilpasser CCD brikken etter forholdene der bildet blir tatt.

Juryen for den 52. årlige World Press Photo har valgt en svart-hvitt bilde av amerikansk fotografen Anthony Suau som World Press Photo of the Year 2008.

Bildet viser en bevæpnet politimann i Cuyahoga County Sheriff's Department som gjennomsøker et hjem i Cleveland, Ohio.

Olympus E-620 tar over for E-520, men innmaten hentes i hovedsak fra E-30, som i sin tur lånte mye fra Olympus sin toppmodell E-3.

En diskusjon med utgangspunkt i utstillingen The camera Show reiser en rekke spørsmål omkring kunst og fotografi.

Videonettstedet Vimeo lanserte en egen kanal for "photomotion".

 added on 2010-01-03I mars lanserer Panasonic Lumix DMC-GH1, som skiller seg fra forgjengeren DMC-G1 ved muligheten for innspilling av bevegelige bilder i høy oppløsning (enten 1080/24p eller 720/60p) med eller uten autofokus.

Tanker om fotojournalistikkens fremtid med utgangspunkt i kameraenes muligheter til å gjøre video-opptak i full HD-kvalitet. VG Nett skal ha kjøpt 14 Canon 5D Mark II og Aftenposten visstnok 22. Kameraene sier sitt om at en forventer at fotoreportere også håndterer video.

Fotografiprisen 2009 til Jonas Bendiksen.

Slow-motion forutsetter opptakshastigheter på minst 120 bilder per sekund, for deretter å spilles av med 24-30 bilder per sekund. Her er noen eksempler på hva en kan oppnå med kamera som Casio EX-F1.

Carl Størmer (1874 - 1957) var en av Norges pionérfotografer. Mot slutten av 1800-tallet skaffet han seg et såkalt detektivkamera, som han skjulte under vesten, og foreviget han menneskene han gikk forbi på Carl Johans gate.

Evald Otterstad har laget dokumentarfilmen «Carl Størmer og hans detektivkamera», som vises under festivalen Eurodok.

Fritt Ord ga til sammen 6 millioner kroner til norske dokumentarfotografer. Flere av fotografene og prosjektene ble presentert under dok09, og vakte en del debatt. To av fotografene fikk verbal juling på nettstedet fotografi.no der Morten M. Løbergs fikk utfolde seg i litt vel fri dresur. Løberg har da også fått et tilsvar fra Terje Bringedal i Pressefotografenes klubb.

Jeg var blant de som ble litt skuffet da jeg så vinnerene av årets pressebilder. mange av bildene synes jeg rett og slett ikke var særlig gode.

Canon PowerShot D10 er Canons første vanntette digitalkamera. Modellen kombinerer et robust ytre med god bildekvalitet takket være Canons DIGIC 4-prosessor. I den andre enden av skalaen finner vi Nikons D3x. Dyr er den, men det er liten tvil om at D3x er noe av det mest avanserte du kan kjøpe for penger.

VG hadde i sin papirutgave 30. mars en sak basert på en uttalelse fra VGs nettredaktør Espen Egil Hansen. Han uttalte at han ikke kunne tenke seg å ansette en stillbildefotograf, at han åpenbart har mer tro på video enn stillbilder og at bildejournalistikken har stivnet og ikke utviklet seg de siste 30 årene.

I april lansers Olympus E-30, som får mange av de samme funksjonene som det profesjonelle E-3-kameraet, blant annet lynkjapp autofokus.

Pål Veiden, førsteamanuensis i sosiologi ved Høyskolen i Oslo, skriver at fotografiet stjeler plass fra bildet.

I forbindelse med konkurransen om årets pressebilde i Danmark ble tre fotografer bedt om å legge frem sine råfiler for nærmere inspeksjon. Bakgrunnen var at bildene fremsto som sterkt manipulerte.

Hvem sin kulturarv? Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket har en viktig oppgave med å restaurere, bevare og digitalisere gammelt filmmateriale.
Bare så synd at de har bestemt seg for å gjøre den lite tilgjengelig. Det er i seg selv ille, men verre er det at de får lov til det. Hva tenker de på i Kulturdepartementet?

Nikon D5000 byr på flere nyheter, som vippbar LCD-skjerm som gir deg mulighet til å utnytte liveview fra alle vinkler, samtidig som kameraet har arvet HD-filmteknologien fra D90.

Pulitzer-prisene gis til journalister som har gjort seg bemerket innen en rekke forskjellige områder. To av prisene går til fotojournalistiske arbeider.

Foto- og video har for alvor begynt å bli ett felles område. Et digitalt kamera har da også langt mer til felles med et videokamera enn et tradisjonelt filmbasert kamera.

Nå melder det amerikanske magasinet Esquire at bildet som pryder forsiden på juni-utgaven har blitt fotografert med et RED One videokamera.

I mai utvider Sony Alpha-serien med tre nye kameraer der man har lagt særlig vekt på å gjøre kameraene enkle i bruk.

Canon EOS 500D er det andre EOS-kameraet med videofunksjon, og en APS-C CMOS-sensor.

Pentax K-7 har fått en robust og værtett konstruksjon. Antall piksler er ikke økt fra K-20, men bildebrikken i K-7 er en nyutviklet CMOS i APS-C format. Nytt er muligheten til videoopptak i HD-kvalitet.

Nettstedet Makeuseof.com har samlet åtte bildebehandlingsprogrammer i den lette vektklassen.

I juni blir Olympus E-P1 er endelig lansert. Kameraets design er tydelig inspirert av Olympus sin Pen-serie, som ble lansert i 1959. Olympus har dermed beholdt retropreget som ble vist med prototypen.

Kodak varsler at det er slutt på produksjonen av Kodachrome, en positiv fargefilm som har vært i produksjon siden 1935.

Juli er en stille måned, men Fujifilm FinePix Real 3D lanserer verdens første system for tredimensjonale digitale bilder. Kameraet FinePix Real 3D W1, et spesialutviklet bildebehandlingsprogram og et system for 3D-utskrifter.

Richard Hernandez synliggjør noe av potensialet i en iPhone som produksjonsverktøy. 54 bilder tatt i løpet av 54 dager på buss nr 54. Fotografert og satt sammen på en iPhone.

Nikon lanserer D3000 for fotografer som ønsker å ta bilder uten å bekymre seg for innstillinger. En 10,2 megapikslers sensor og EXPEED-bildeprosessering. Kameraet får et relativt avansert lysmålingssystem, ISO 1600-følsomhet og innebygd blits.

Håvar Karlsen har laget det som hevdes å være Norges første reklamefilm laget med Canon 5D, et kamera med svært gode videoegenskaper.

Leica S2 åpner en egen nisje i kameramarkedet.

I august lanserer Sony to nye kompaktkamera - TX1 og WX1. De to modellene benytter en ny "bakgrunnsbelyst" CMOS-brikke.

Risør Internasjonale Fotofestival kan vise til en omfattende liste over utstillere under 2009 festivalen som går av satbelsen 12. 16. august.

Sony Party-shot (IPT-DS1) er en ganske spennende sak. I utgangspunktet er dette en dokkingstasjon for de to nye kameramodellene Cyber-shot DSC-WX1 og DSC-TX1. Den er imidlertid bevegelig, og kan aktivisere kameraets teknologier for ansiktsregistrering og motivgjenkjenning.

Red One, Canon 5D Mk II og Panasonic Lumix GH1 er tre svært forskjellige kamera, hver med sine sterke sider. Her er videoegenskapene sammenlignet.

Sony alpha 850 benytter den samme fullformat CMOS-sensoren og de fleste egenskaper med flaggskipet DSLR-alpha 900.

Canon lanserer EOS 7D med Canons nye, egenutviklede 18MP APS-C CMOS-sensor. ISO-området kan utvides til 12 800, og serieopptak skjer med inntil 8 bilder per sekund.

I september kan de med velfyllt lommebok få tak i Leica M9. Verdens minste systemkamera med en 24x36mm fullformats sensor. M9s sensor har fått nyutviklede mikrolinser som motvirker vignettering på kantene og i hjørnene.

Atskillig rimeligere blir Leica X1. Med et helt eget design blir dette en fullblods Leica. Skjønt, personlig tror jeg nok jeg ville sett i retning av Panasonic GF-1, et kamera som får mye til felles med Olympus EP1, og med et klart slektskap til Panasonic G1 og GH1.

Life Magazine er historie, men får forhåpentligvis et solid ettermæle på nett, noe disse forsidene fra fire tiår burde eksemplifisere:Hele bildearkivet skal etter hvert også publiseres på nett, noe som blir en sann skattekiste for folk med interesse for fotojournalistikkens historie.

I oktober legger World Press Photo ut alle vinnerbildene fra 1955 og frem til i dag. Til sammen nærmere 10.000 bilder er lagt på nett.

PhotoSketch kombinerer flere teknologier til en programvare som med utgangspunkt i en enkel skisse kan lage temmelig troverdige fotomontasjer ut fra en rekke forskjellige bilder.

Et bilde av modellen Filippa Hamilton ble manipulert inntil det hinsidige i en annonse for Ralph Lauren.

Vincent Laforet har nok en gang laget en film med et Canon DSLR. Laforet er mannen bak REVERIE, en film han laget med Canon EOS 5D Mark II. Denne gangen har han benyttet Canon 1D MKIV

I november lanseres Olympus E-P2, som ikke skilelr seg så mye fra forgjengeren E-P1.

720p har vært maks-oppløsningen på videoklipp fra YouTube, men nå økes dette til 1080p.

Terragen er et program som lar seg generere fotoralistiske landskapsbilder og animasjoner. Programmet er gratis for ikke-kommersiell bruk, og finnes for både Windows og Mac OS.

RED Scarlet er kommet noen skritt nærmere virkeligheten. I dag kom det i alle fall en kunngjøring av funksjoner og priser, et ekte bilde av kameraet.

I desember mente leder for Pressefotografenes Klubb, Terje Bringedal, at - Dette er bevisst forsøk på juks, om pressebildene NRK har sendt ut av årets norske Melodi Grand Prix-deltagere.

Per Fronth ble nylig valgt som den 18. kunstneren i rekken til å komponere fredsprisvinnerens diplom, noe som ikke alle er like fornøyde med.

Tromsø 2018 tapte bildestrid i Høyesterett.

En artikkel om Robert Capa er oppdatert med hensyn til nye opplysinger om den sansynlige iscenesettingen av et av verdens mest berømte fotografier.

De beste pressebildene fra 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar