Sony α900

Sony α900 var verdens første 24.6 megapiksel fullformat DSLR, og Sonys første profesjonelle speilreflekskamera. Kameraet en innebygd bildestabilisator som skal kunne korrigerer for inntil 4 EV-trinn. Autofokusen får ni fokuspunkter pluss 10 hjelpepunkter. α900 kan levere opptil 100 bilder i JPEG Fine med 4,5 b/s ved serieopptak.

Basert på de tekniske spesifikasjonene har Sony alle forutsetninger for ta opp konkurransen med Nikon D700 og Canon EOS 5D Mark II.

Geir Brekke har nok en gang levert en svært severdig test som kan leses på Foto.no. Brekke konkluderer blant annet som følger:

Selv har jeg ganske spesifikke preferanser når det gjelder valg av fotoutstyr. Det handler imidlertid ikke så mye om absolutt skarphet og fravær av støy (som synes å være det altoverskyggende temaet i mange utstyrsdiskusjoner). Mine preferanser dreier seg først og fremst om arbeidsforholdene i søkeren. På generell basis synes jeg den bør være så stor som mulig. Det øker følelsen av nærhet til motivutsnittet, noe som gir meg en følelse av å være del av det jeg fotograferer.
/../
På alle disse punktene leverer α900 varene. Søkeren er forførende, ja nesten magisk i sin optiske beskaffenhet. Og sammen med 135/1,8 (med en nærgrense på 0,7m og en innebygget 4 trinns bildestabilisator) opplever jeg at A900 tilbyr meg en fotografisk verden som ingen utstyrskombinasjon tidligere har vært i stand til.
Slik jeg opplever kameraet i bruk så er det fullt på høyde med sine to naturlige konkurrenter Nikon D700 og Canon 5DII. Disse 3 kameraene har ganske ulik utforming men er alle funksjonsrike og funksjonelle. Personlig mener jeg at A900 sitt største fortrinn er den innebygde bildestabilisatoren. Den funksjonen mer enn oppveier for at ISO-egenskapene på de to høyeste trinnene antakelig ligger et ørlite hakk under 5DII og D700.

α900 er et kamera jeg tror mange vil like. Kan Sony få gjort tilstrekkelig kjent at de kan tilby et både rikt og riktig objektivutvalg tror jeg de raskt kan få mange nye tilhengere. Jeg kan nemlig tenke meg at det er flere objektiver enn 135mm f/1,8 som sammen med bildestabilisator i huset kan gi tendenser til avhengighet.

I skrivende stund har Sony nettopp annonsert A850 som er en litt enklere og rimeligere utgave av α900, men med samme bildebikke, samme bildestabilisering og samme effektive layout. Dette betyr selvsagt at Sony satser for fullt på 24x36mm-formatet og antakelig kan nykommeren være et vel så spennende kamera hvis prisen blir tilstrekkelig lav.

Oppløsningsmessig er α900 helt på høyde med D3x og den filtekniske kvaliteten er omtent likeverdig gjennom nesten hele ISO-skalaen. Der D3x skjuler detaljene bak støyreduserende tiltak fremviser α900 detaljene sammen med litt tydeligere kornstruktur. Personlig liker jeg α900 meget godt og synes at den har en betjeningslayout som er uvanlig effektiv.
/../
SteadyShot-indikatoren viser hvor kraftig funksjonen må jobbe, dette er en funksjon av faktisk kamerabevegelse, brennvidde og lukkerhastighet og ideelt sett bør denne slå ut så lite som mulig.

Som landskapskamera synes jeg α900 er fortreffelig. Da står det stort sett montert på stativ med optikken nedblendet til en oppløsningsmessig optimal blender og opptak gjøres til lav ISO. Da gir α900 filer som det er lett å la seg begeistre over. Jeg regner med at det kan gjøre en like overbevisende jobb i kontrollerte studioomgivelser.
/../
Sony A900 er rett og slett et funksjonsrikt og praktisk kamera med mange fine løsninger. Det virker velbygget og det har en effektiv betjening i en relativt kompakt kamerakropp. I forhold til sine konkurrenter har A900 også en makeløst flott søker som er uvanlig kontrastrik og klar, noe som i seg selv øker trivselsfaktoren når jeg bruker kameraet.

α900 fremstår med sine 24,6Mp og en effektiv bildestabilisator som en solid utfordrer i forhold til konkurrentene, og sammen med høykvalitetsoptikk er det et flott utgangspunkt for fantastiske resultater. For alle dem som kan tenke seg å se på noe annet enn kameraer fra de to store er α900 et høyst reelt alternativ som herved kan anbefales på det varmeste.


Foto.no - Skråblikk: Sony α900

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar