Originalfoto av Roald Amundsen på Sydpolen

Roald Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting nådde Sydpolen 14. desember 1911, og tok blant annet dette velkjente bildet av "Polheim".

På vei tilbake fra Antarktis fikk ekspedisjonen sin første landkjenning i Hobart på Tasmania, der en fotograf fikk bildene fremkalt. Hvor negativene og tok veien har siden den gang vært et ubesvart spørsmål.

Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, har vært på jakt etter negativene i nærmere fire år, noe som til slutt ledet frem til et privat fotoalbum, eid av det australske nasjonalbiblioteket.

I dette albumet fant Østgaard Lund flere originalfotoer, fraekalt direkte fra negativene. Ifølge Østgaard Lund er de fleste bildene som sirkulerer reproduksjoner, gjerne med en ganske lav kvalitet, og som ofte er retusjert.

Personlig synes jeg på mange måter bildet av Scotts eksepedisjon i det de når Polheim er atskillig sterkere. I dagboken kommenterte Scott at polpunktet var et grusomt sted.

Med de instrumentene Amundsen hadde til rådighet tok han høyde for at han ikke kunne beregne polpunktet med mindre enn 1 nautisk mil (1,85 km) i feilmargin. Han valgte derfor å sirkel inn polpunktet gjennom at tre av medlemmene i ekspedisjonen ble sendt ut på ski i forskjellige retninger. Etter 16 kilometer satte de opp hver sin stake med et svart flagg og en notis til Robert Falcon Scott om hvor basen var lokalisert. Scott foretok egne målinger av posisjonen, og mente at Amundsen ikke hadde truffet selve polpunktet - noe i og for seg var riktig.

Scott bygget en egen varde hvor Union Jack ble heist og bilder av ekspedisjonsmedlemmene ble tatt. Dette stedet var imidlertid enda lengre fra polpunktet enn det Amundsen hadde funnet.

NRK Nyheter

Polheim - Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar