Pentax K-x

Pentax lanserer Pentax K-x, som en arvtager for Pentax K-m. Blant de nye funksjonene er blant annet Live View og filmopptak i HD (1280x720 piksler med 24 bilder pr sekund).

En nyutviklet CMOS bildesensor og en forbedret bildeprosessor med 12,4 millioner effektive piksler, høy følsomhet og rask seriebildefunksjon.

Viktige egenskaper

1. Høykvalitets bildeproduksjon
a) Ca 12,4 millioner effektive piksler. K-x har en nyutviklet og rask CMOS bildesensor som på en fleksibel måte holder kontroll på varierende ISO-nivåer. Med ca 12,4 millioner effektive piksler gir kameraet naturtro bilder med finstemte detaljer og stor fargedybde. K-x tilbyr ikke bare et ISO-omfang fra ISO 200 til 6400, men man kan i tillegg øke følsomheten via en innstilling til ISO 100–12800.

b) PRIME II bildeprosessor
K-x har en nyutviklet bildeprosessor, PRIME II (Pentax Real Image Engine). Ny teknikk fra Fujitsu gir raskere bearbeiding og forbedret evne til å produsere høykvalitetsbilder. PRIME II gir rikere og mer nøyaktig fargegjengivelse, i tillegg til raskere overføring av filmdata.

2. Kompakt kamerahus med lav vekt
Til tross for sin store bildesensor (23,6 x 15,8 mm) tilhører K-x en av de mest kompakte kameraene i sin klasse. Dette er takket være en kombinasjon av et kompakt chassis i rustfritt stål, en forminsket bildestabiliseringsmekaniske i kamerahuset og en plassbesparende plassering av de forskjellige komponentene.

3. Live View med detektering av opptil seksten ansikt
Live View er en funksjon som gjør at man kan se bildene på LCD-skjermen mens man fotograferer, akkurat som på et digitalt kompaktkamera. Man kan velge mellom tre ulike fokuseringsnivåer under Live View: Kontrast AF, som optimerer fokus basert på motivets kontrast, Ansiktsgjenkjenning AF som automatisk detekterer opptil seksten ansikt og fokuserer på valgt hovedmotiv samt Fasebasert AF som bruker kameraets AF-sensor for optimalisering av fokus.

4. Høykvalitets filmopptak i 1280x720 med 24 bilder per sekund
K-x tar vakre og naturtro filmklipp i 16:9 med HD (1280x720 piksler) med en hastighet på 24 bilder per sekund.

5. SR for skarpe bilder
Pentax-utviklede SR (Shake Reduction) kompenserer mot kamerarystelser med så mye som fire lukkertrinn. Denne innovative mekanismen fungerer med samtlige objektiver, selv de for filmformat. SR produserer skarpe bilder selv under krevende forhold som ved bruk av teleobjektiv, ved svak belysning uten blits og fotografering i solnedgang.

6. Rask seriebildefunksjon
K-x tar opptil 17 bilder i en serie (i JPEG-format) ved makshastigheten 4,7 bilder per sekund, noe som er raskest i sin klasse. En ny lukkerenhet beviste sin robusthet ved en krevende test med over 100 000 eksponeringer. Med lukkerhastigheter helt ned til 1/6000 sekund kan man ta skarpe bilder av motiver i rask bevegelse.

7. Innovativ bildebehandling
a) Den digitale filterfunksjonen etterbearbeider bilder for å skape kreative visuelle uttrykk. Det finnes 16 ulike filtre og man kan legge på flere filtre på et bilde for mer personlige effekter.

b) Cross process innebærer at kameraet automatisk og tilfeldig forandrer de fotografiske parametrene for hver eksponering, for å skape iøynefallende bilder med fantasifulle farger. Denne lekne funksjonen tilfører fotograferingen et visst anslag av uforutsigbarhet.

8. 11-punkters AF-sensor
SAFOX VIII autofokussystem har 11 sensorpunkter (med ni kryssensorer plassert i midten) for automatisk fokusering, selv på usentrerte motiver. Man kan også velge en av sensorene som fokuseringspunkt.

9. Andre funksjoner
 1. Energieffektiv konstruksjon; Fire AA litiumbatterier holder til ca 1 900 bilder.
 2. Unike etterbehandlingsmuligheter.
 3. DR (Dust Removal) eliminerer irriterende støv på bildene og gir visuell kontroll av støv på bildesensoren.
 4. 2,7 tommers høyoppløst LCD-fargeskjerm med ca 230 000 bildepunkter.
 5. Automatisk valg av beste fotograferingsmodus, selv under fotografering med Live View.
 6. HDR (høyt dynamisk omfang) for å skape sammensatte bilder med ekstra bredt dynamisk omfang fra tre bilder med forskjellige eksponeringer.
 7. Hvitbalansekontroll med en ny CTE-modus for å betone fargene ved for eksempel en solnedgang.
 8. Statusskjerm for rask bekreftelse av aktuelle innstillinger.
 9. Ti motivprogram som enkelt velges via ikoner.
 10. Automatisk kompensasjon av forvrengning og sidestilt kromatisk aberrasjon (kun med DA og D FA objektiv).
 11. Programvaren Pentax Digital Camera Utility 4 følger med, for blant annet bearbeiding av RAW-data og webtilpasning.
Pris og tilgjengelighet

Pentax K-x blir tilgjengelig i løpet av oktober 2009 og vil koste i underkant av 5.500 kroner med Pentax 18–55 mm zoomobjektiv. Enda mer for pengene får man med setett bestående av to objektiver, 18-55 mm og 55-300 mm. Her er pakkeprisen under 6.500 kroner. Kamerahuset alene vil koste like under 5.000 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar