Tom Sandberg i Galleri Trafo

Tom Sandberg er en av Norges fremste fotokunstnere. Han arbeider nesten utelukkende i svart-hvitt med en mesterlig kontroll over gråtoneskalaens hårfine nyanser.

Sandbergs motiver er ikke iscenesatt, noe som knytter ham til klassisk fotografi i samme tradisjon som blant andre Alfred Stieglitz og Edward Weston. Samtidig fokuserer Sandberg på selve fotomediet og på det fotografiske språkets særegne karakter hvor de abstrakte og rent formale aspektene ved motivene kommer tydelig frem – noe som setter ham i sammenheng med en modernistisk fototradisjon.

I Galleri Trafo stiller Sandberg ut flest nye fotografier hvor han blant annet videreutvikler motiver han har arbeidet med gjennom en årrekke.

Tom Sandberg er utdannet i England, der han blant annet studerte under den amerikanske fotografen Thomas J. Cooper. Ved siden av å være første skandinav som har stilt ut ved PS1, Museum of Modern Art i New York (MoMA), har han vært utstilt ved en rekke profilerte gallerier og museer i Norden og Europa.

Sandberg er innkjøpt av en rekke samlinger, internasjonalt og nasjonalt som Magasin 3 i Stockholm, Nasjonalmuseet for kunst, Astrup Fearnely Museet for Moderne Kunst, Bergen Kunstmuseum og av toneangivende institusjoner som Moderna Museet i Stockholm. Slik er hans bilder behørig til stede når utstillingen «Åter til verkligheten - fotografier ur Moderna Museets samling» åpner i den svenske hovedstaden 9. mai.

Sandberg er dessuten invitert til å være med på den amerikanske kollektivutstillingen «Another One Hundred Photographs - an Homage to Bruce Bernhard», med verker av ikoniske legender som blant andre Diane Arbus, Robert Frank, Eliott Erwitt, Saul Leiter og Helen Levitt. Utstillingen er en hyllest til Bernhard og bygger på hans private kolleksjon av de 100 viktigste og innflytelsesrike fotografer i amerikansk kunstfotografihistorie.

Et omfattende verk om og med Tom Sandberg lanseres internasjonalt neste år når velrenommerte Aperture Foundation publiserer en ny bok som vil dokumentere den norske fotografens kunstneriske virke. I den forbindelse holder den anerkjente kuratoren Bob Nickas, som ikke minst er kjent fra sine MoMA-engasjementer, på å komponere en stor USA-utstilling med Sandbergs bilder.

Galleri Trafo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar