Nikon D5000

Jeg kunne spart meg gårsdagens post om D5000, nå er nemlig pressemeldingen her.

Nikon D5000 byr på flere nyheter, som vippbar LCD-skjerm som gir deg mulighet til å utnytte liveview fra alle vinkler, samtidig som kameraet har arvet HD-filmteknologien fra D90. Dermed får du et videokamera med på kjøpet.

Kameraets bildesensor på 12,3 megapiksler gir bilder og filmer av så god kvalitet at du uten problemer kan redigere og forstørre, og fremdeles sitte igjen med bilder med svært høy oppløsning. Kameraet har høy følsomhet mellom ISO 200 og ISO 3200 (som kan utvides til ISO 100- og ISO 6400-ekvivalent).

D5000 har redigeringsfunksjoner som gir deg mulighet til å redigere dine bilder og filme direkte i kameraet uten å ta veien innom PC-en. Redigeringsprogrammet gir også mulighet til å lage en rekke visuelle effekter på bildene.

Vribar LCD-skjerm
Nikon D5000 er det aller første Nikon-kameraet med en bevegelig skjerm. Den 2,7-tommers vippbare LCD-skjermen gir et helt nytt perspektiv på fotograferingen, og gjør det lett å ta bilder fra en hvilken som helst vinkel. Skjermens fleksibilitet gjør det mulig å plassere kameraet perfekt i forhold til vinkelen eller bildet du vil ta. Enten du er på konsert og vil ta et bilde over menneskemengden, eller vil fotografere fra bakkenivå, kan du justere den vippbare skjermen for best motiv. Mekanismen kan også lukkes for å beskytte skjermen, eller plasseres i standardstilling for vanlig fotografering med søker. Skjermen kan også snus bak-frem for det perfekte selvportrett. Fordi skjermen åpnes nedover, kommer den aldri i veien og du får et fast grep om kameraet og unngår kamerabevegelse.

Direkte visning av bilder
Filmopptak med Digitalt speilrefleks gir store muligheter for kreativiteten. Du kan for eksempel skifte ut objektivet for et nytt perspektiv, og gjøre filmen mer overbevisende ved hjelp av Picture Control-innstillingene. Nikon D5000 har D-film med lyd, som gir deg mulighet til å ta opp JPEG-film i forskjellige formater med en hastighet på 24 bilder i sekundet. Det vil si at dine høydefinisjonsfilmer kan spilles av i toppkvalitet på de nyeste TV-ene, og har HDMI-utgang som gjør at du enkel kan koble til nye medier. Undersøkelser viser at de fleste av oss ser og viser bilder på skjerm, og D5000 gir deg tilgang til direktevisningsfunksjonen med ett knappetrykk. Dermed kan du lett vise og komponere bildet eller filmen på den vippbare LCD-skjermen. Når du tar stillbilder, har kameraet fire typer modus for autofokus (AF): bredt område, normalt område, ansiktsgjenkjenning og følging av motivet. I AF-modus med motivfølging vil kameraet begynne å følge motivet på nytt hvis det forsvinner fra bildet og kommer tilbake igjen, slik at objektet alltid vil være i fokus. Du kan også få en kalendervisning som organiserer bildene etter tid og dato.

Passer også den erfarne
Med i alt 19 scenevalg trenger du ikke være ekspert på digitalfotografering for å ta flotte bilder. Du bare vrir hjulet til ønsket scene og velger en passende innstilling - kameraet gjør resten. Kameraet viser til og med en eksempelscene for å gjøre det lettere å velge. Nye motivvalg på D5000 er for eksempel dyreportrett, levende lys, blomster, høstfarger, mat, siluett, høylys og lavlys.

I tillegg til alle funksjonene som gjør det enklere å ta gode bilder, er D5000 er kvalitetskamera i seg selv. Kameraet er også ideelt for mer erfarne fotografer, takket være den følsomme CMOS-bildesensoren på 12,3 megapiksler, Nikons nyskapende EXPEED bildeprossesering, samt et raskt og nøyaktig 11-felts autofokussystem. Bildekvaliteten sikres ytterligere av mekanismen for rengjøring av bildesensoren med kontrollsystem for luftstrøm, aktiv D-Lighting og bildekontroll. Ordentlige fotoentusiaster kan også glede seg over et histogram for å forenkle eksponeringskontrollen. Kameraet har Nikons velkjente ergonomiske design, og det lette og kompakte huset er godt å holde i. Hvis du tar bilder i stille omgivelser, vil du også sette pris på den nye opptaksfunksjonen for stille fotografering og den innebygde utfellbare blitsen som automatisk finner ut om det er behov for den. Hvis du er mye på farten, er GPS-kompatibilitet med Nikons GP-1-enhet praktisk for å angi akkurat hvor bildet ble tatt. Nikon D5000 er kompatibelt med en rekke NIKKOR-objektiver.

Veiledende utsalgspriser:
  • D5000 hus 6990,-
  • Kit med 18-55mm II 7490,-
  • Kit med 18-55mmVR 7990,-
  • Kit med 18-105mm VR 8990,-

Akam.no har rukket å "teste" D5000, og konkluderer som følger:

Vi er alt i alt svært fornøyd med det vi har sett. Det er ingenting her som er dårlig, og ingenting som gjør at vi ikke kan anbefale kameraet. Det svakeste elementet er nok videofunksjonen, der den kommer litt til kort i forhold til det nye EOS 500D. Men skal du ha noe vesentlig bedre, må du tross alt opp i over 20 000 kroner, så skal vi ikke være for streng med den.

Byggekvaliteten er omtrent som forventet, batteriet yter bra, søkeren er litt mindre enn vi kunne ønsket oss, til gjengjeld er skjermen bra med all informasjon du kan drømme om med unntak av gode histogrammer.

Autofokusen virker rask og presis. Det er det samme systemet som på den dyrere D90-modellen. Ellers virker kameraet også relativt raskt for sin klasse, men vi kunne ønske oss litt større buffer for seriebilder.

Brukervennligheten er det lite å si på. Den er tilpasset målgruppen, men vi skulle likevel ønske at kameraet hadde et ektra hjul til å endre verdier med.


Les hele testen his Akam.no.

1 kommentar: