"Lhasa Express" - jernbaneliv i Tibet

Vegar Moen stiller ut i Bergen kunstmuseum (Lysverkets tårnsal). Fotoserien "Lhasa Express" er en skildring av en jernbane, som i seg selv er et teknologisk underverk, som strekker seg mellom Kina og Tibet. Utstillingen viser Moens fotografier fra byggingen av verdens høyeste jernbane fra Golmud i Kina til Lhasa i Tibet - 5072 meter over havet på det høyeste. I november lanserte Moen fotoboken med samme navn, og i august ifjor mottok kunstneren Rederiforbundets pris for tre bildene fra serien som ble stilt ut på Kunstnernes Hus under Høstutstillingen 2008.

Serien viser storslått natur, jernbanespor som krysser fjerne, ugjestmilde ørkenlandskap, snødekte fjell, elver og sjøer. Det spesielle forholdet mellom Kina og Tibet tilføyer arbeidene en betydelig politisk dimensjon. Den andre delen av utstillingen er portretter av pilegrimer og lokalbefolkningen ellers. Bildene viser tibetanerne i en brytningstid mellom egne tradisjoner og den økende innflytelsen fra supermakten Kina.

- Det var et umulig prosjekt. Kina ble frarådet av ingeniører verden over. Landskapet består jo av isfjell, permafrost og jordskjelvutsatte områder. I tillegg var det kontroversielt politisk. Prosjektet handlet om okkupasjon, sier Vegar Moen.

Moen har tidligere gjort posjekter i Kina. I 2002 fotograferte han arbeidet med byggingen av «Three Gorges Dam». Det var oppføringen av verdens største vannkraftverk i Yangtze-elven. Prisen var imidlertid høy: 13 byer og over én million mennesker måtte evakueres. Prosjektet ga Moen et stipend fra Office of Contemporary Art (OCA), som ad omveier brakte ham til verdens høyeste jernbanestrekning: Golmud - Lhasa.

Vegar Moen (41) kommer opprinnelig fra Røros, men har i de senere årene vært bosatt i Malmö i Sverige. Moen har sin kunstutdannelse fra Kunstskolen i Kabelvåg og Kunstakademiet i Trondheim.

Utstillingen kan du se i tårnsalen i Lysverket (Rasmus Meyers allé 9). Utstillingen vises fram til 26. april 2009.

D2.no - Disse bildene kostet ham nesten livet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar