Flotte bilder fra rommet

I 1990 ble Hubble-teleskopet plassert i bane rundt Jorda. Teleskopet var utstyrt med en rekke instrumenter for observasjoner i infrarødt, synlig lys og ultrafiolett.

Hubble-teleskopet har siden oppskytningen tatt rundt en million bilder og bidratt til mange store og viktige astronomiske oppdagelser. Det er ikke bare astronomer som kan glede seg over bildene og dataene Hubble har tatt. Det er laget tusenvis av flotte fargebilder av alt fra planeter, stjernetåker og stjernehoper, til fjerne galakser, supernovaer og sorte hull.

I Hubble-prosjektet har en liten del av observasjonstiden blitt avsatt til å avbilde flotte himmelmotiver. Disse bildene finner man på NASAs Hubble-side, http://hubblesite.org,og ESAs europeiske versjon, www.spacetelescope.org. Bildene kan benyttes gratis av privatpersoner, presse og til undervisning.

Bildene er også tilgjengelig som høyoppløste originalfiler på mange hundre MB, mens videoene fås i en rekke ulike formater og oppløsninger. Mange har full HD-kvalitet.

En av de største fordelene med å observere fra rommet, er mangelen på urolige luftlag som visker ut detaljer. Selv om speilet på Hubble "bare" er 2,4 meter i diameter, forventet forskerne rekordskarpe bilder. Forskrekkelsen var mildt sagt stor da de fikk se de første dataene som ble lastet ned til kontrollsenteret. Bildene var helt ute av fokus! Speilet hadde tatt tre år å slipe og var glattere enn noe annet teleskopspeil (nøyaktigheten var 0,00001 mm). Likevel var formen ørlite grann feil, noe man senere fant ut skyldtes måleapparatet som skulle sjekke at slipingen gikk korrekt for seg. Løsningen ble å designe korreksjonslinser, som astronauter installerte under et planlagt service-oppdrag i 1993.

Godsaker fra kjempeøyet i rommet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar