Panasonic Lumix G1

Panasonic Lumix G1 er det første kameraet som kombinerer utskiftbar optikk med elektronisk søker. Fordelene er at søkerbildet er mer samsvar med det bildet man faktisk fotograferer, samtidig som man unngår at søkebilder forsvinner i det bildet tas. Legg til at bildeutsnittet er 100%, samt at et forstørret utsnitt kan vises i søkeren ved manuell fokusering.

Panasonic har utstyrt Lumix G1 med en elektronsk søker med 1,44 millioner bildepunkter og et søkerbilde som er like stort som i profesjonelt kamera.

Lumix G1 blir utstyrt med en Live MOS bildebrikke med 12 megapiksler, støvfjerning og en utvippbar og dreibar LCD-skjerm, på samme måte som på Panasonics speilreflekskamera - L10.

Digit.no har testet og konkluderer blant annet som følger:


Panasonic Lumix G1 er utvilsomt det mest komplette "kompakt"-kamera jeg noensinne har brukt. Det arbeider like kjapt som et tradisjonelt speilrefleks, det har praktisk talt de samme funksjonene og mulighetene, og når det kommer flere objektiver å velge mellom, er det også like allsidig og fleksibelt.

Kamerahuset har "alt" man forventer og trenger. Søkeren er konstruert som en speilreflekssøker, med et søkerbilde på størrelse med et proffkamera, 100% bildevisning og valgfri informasjon. Ved manuell fokusering kan søkerbildet forstørres 10x, man kan etterkontrollere eller spille av bildene i søkeren og lysheten reguleres automatisk i svak belysning. De eneste svakhetene er at søkerbildet er digitalt og derfor ser kunstig ut, diagonale linjer flimrer og i svak belysning vil skjermbildet bli grumsete. Dette er dog for bagateller å regne for den kundegruppen kameraet henvender seg til.
/../
Siden kameraet har en bildebrikke som er mindre enn i et tilsvarende speilreflekskamera, vil bildestøyen være noe kraftigere og kontrastomfanget noe lavere ved 12 Mp oppløsning. Denne støyen er imidlertid så beskjeden at den knapt er synlig på utskrifter i A4 ved lysfølsomheter under ISO 1600. Ved å eksperimentere med RAW-filene er det ikke noe problem å redusere bildestøyen uten at det går merkbart ut over skarpheten og detaljgjengivelsen.

Bildekvalitet er imidlertid mer enn bare bildestøy. Optikken har for eksempel stor betydning for resultatet og der overrasker Lumix-zoomen stort. Optiske feil som er typiske for billigzoomer er praktisk talt eliminert. Zoomområdet er riktignok litt mindre enn hos enkelte av konkurrentene, men lysstyrken er stort sett den samme.

Et annet moment er fargegjengivelsen. Panasonic Lumix G1 takler disse oppgavene med glans, både når det gjelder hvitbalansen, bildebrikkens fargefølsomhet og prosessorens evne til å videreformidle fargeinformasjonen.
/../
Jeg har ikke for vane å spre om meg med superlativer, de finner man nok av i brosjyrer og reklametekster. I tilfellet Panasonic Lumix G1 vil det imidlertid være urimelig å ikke benytte seg av dem, for de vil være vel fortjent. Kameraet er nemlig så fullendt at det er vanskelig å finne svakheter av betydning. Dog skal man holde tunga rett i munnen og ikke sammenligne hummer og kanari. Lumix G1 er for stort til å være et alternativ til lommekameraer og har klare begrensninger i forhold til avanserte speilreflekser. Men, at det er en "killer" i forhold til store kompaktkameraer og billige speilreflekser, er det ingen tvil om.

Har du en drøm om å løfte fotogleden til et nivå over kompaktkameraet og har 6-7.000 kroner å avse, har jeg et godt råd: Løp og kjøp Panasonic Lumix DMC-G1 - det kommer du neppe til å angre på!


Les hele testen hos Digit.no.

Kommentarer