Panasonic FZ28

Panasonic definerte en stund toppen av megazoom-markedet, først med FZ20, så med FZ30 og med en moderat oppgradering i form av FZ50. Sistnevnte er nå over to år gammel, og en etterfølger har latt vente på seg.

Samtidig har Panasonic videreutviklet den enklere serien med megazoom-kameraer, fra FZ7, FZ8, FZ18 og FZ28. Selv om byggekvalitet og funksjoner er adskillig kjipere enn for FZ50 gjør videreutviklingen at FZ28 i praksis er Panasonics toppmodell i denne kameraklassen.

FZ28 er en mindre oppgardering av FZ18. Zoomområdet er fortsatt 18x, med brennvidde tilsvarende 27-486. For den som ønsker RAW-støtte er det Olympus SP-570UZ og SP-565UZ som er aktuelle konkurrenter til FZ28. Fujifilm s2000hd og Fujifilm S100fs er også gode alternativ, men her går størrelsen opp og sistnevnte er mer sammenlignbar med FZ50.

Akam.no har testet Panasonic FZ28, og konkluderer blant annet som følger:

Panasonic er flinke med ultrazoomer og med FZ28 har de igjen laget en gjennomarbeidet modell uten noen store svakheter. FZ28 er en oppgradering av fjorårets FZ18, men vi ser ingen grunn til at FZ18-eiere skulle oppgradere. Til det er endringene for små. Er du derimot på jakt etter en ny ultrazoom kan litt større skjerm, bedre videofunksjon og marginalt forbedret bildekvalitet ved høy Iso være grunner til å velge FZ28 fremfor FZ18 som fortsatt var i butikkene da denne testen ble utført.

FZ28 ligger midt i ultrazoomsegmentet når det gjelder størrelse og vekt, men det er egentlig bare ett mer avansert kamera i klassen og det er Fujifilm S100fs. Det har større bildesensor, klassens beste bildekvalitet ved høy ISO, vridbar skjerm, RAW-støtte, blitssko, mekanisk fokusring og høyere pris. Det er også mye større og tyngre og de færreste ser nok S100fs som noe reelt alternativ til FZ28.
/../
Det vi savner på FZ28 er først og fremst vridbar skjerm, men også blitssko ville vært nyttig. Det eneste ultrazoomen som faktisk har alt er som nevnt S100fs, men mer enn dobbel størrelse og vekt i forhold til FZ28 gjør at det ikke blir en direkte konkurrent.

Når vi snakker om bra bildekvalitet og bra respons på FZ28 så er det i forhold til andre kameraer i klassen. Har du et speilrefleks og tror en ultrazoom kan erstatte det kan du lett bli skuffet. Bildekvalitet er bra under ideelle forhold, men mye dårligere enn speilreflekskvalitet når lysforholdene blir vanskelige. Og mens FZ28 gir deg et RAW-bilde hvert 3.5 sekund gir speilrefleksene gjerne 3.5 bilder per sekund.

Skal du ha et kamera som kan alt fra vidvinkel til supertele, video og stillbilder, JPG og RAW og bør veie maksimalt rundt en halvkilo er det vanskelig å komme utenom FZ28. Olympus SP-570UZ er nærmest, men vi oppfatter FZ28 som et bedre kamera hvis du ikke må ha Olympusens zoomområde eller blitssko. Greier du deg uten RAW er utvalget større, men blant modellene vi har testet er FZ28 likevel førstevalget.


Les hele testen hos Akam.no.

Kommentarer