Casio Exilim EX-F1

Exilim Pro EX-F1 er Casios er i utgangspunktet ingen kioskvelter med sine 6 megapiksler, 12x zoom 2,8 tommers LCD-skjerm. Du får riktignok full manuell kontroll, samt støtte for RAW. Der Exilim Pro EX-F1 virkelig viser sin styrke er på serie- og videoopptak. Her snakker vi om opp til vanvittige 1200 bilder pr. sekund. Med denne hastigheten får du riktignok bare 336x96 piksler, men du oppnår hele 300 bilder pr. sekund i 512x384 og 600 bilder pr. sekund i 432x192. Video i HD-format (1920x1080) oppnår hele 60 bilder pr. sekund. I sum er dette egenskaper som er blant bransjens mest innovative.

Digit.no har testet Casio Exilim EX-F1 og konkluderer blant annet som følger:

Prisen er i stiveste laget om man ser seg blind på megapiksler og kameraet mangler en skikkelig vidvinkel, men bildekvaliteten og allsidigheten er det ikke noe å si på. Vi testet nylig konkurrenten Fujifilm FinePix S100FS, i samme prisklasse og med mange av de samme mulighetene og egenskapene. I en slik sammenligning ville nok FinePix S100FS vunnet duellen om vanlige stillbilder var hovedkriteriet, men for raske serieopptak og video vinner Casio EX-F1 med god margin.

Min vesentligste innvending mot EX-F1 er Ikke begrensningen av 6 Mp bildeoppløsning, men at den 12x zoomen ikke har bedre vidvinkel enn 36 mm, omregnet til sammenlignbare brennvidder for 35 mm format. De fleste konkurrentene har nå 28 mm vidvinkel. Makro til 5 cm er heller ikke spesielt bra for et kamera i denne klassen, men jeg likte veldig godt at objektivet er statisk både under zooming og fokusering og at objektivringens funksjon er programmerbar. Objektivet har generelt gode ytelser, men kraftig feilbrytningen av farger er en skjebne kameraet deler med de fleste andre megazoom-modeller.

Søkeren er heller ikke i nærheten så god som en speilreflekssøker og LCD-skjermen på 2,8" er i virkeligheten bare 2,5" fordi resten okkuperes av hurtigmenyen. På den annen side skal sies at menyen fungerer alldeles perfekt, så plassen er vel anvendt. Skjermen har god betraktningsvinkel, men den er dessverre ikke utvippbar. Levende opptaksbilde på LCD-skjermen blir stadig vanligere også i speilreflekser, men er det få som kan filme video. Full HD-video i 1920x1080 og 60 b/s er EX-F1 praktisk talt alene om å tilby, uansett kameratype. Ultrahurtig video med opptil 1200 b/s er også helt unikt, dog skal sies at bildekvaliteten da er temmelig skral.

Bildekvaliteten for stillbilder var derimot en gledelig overraskelse. Etter en periode der Casio har vært mer opptatt av megapiksler enn bildekvalitet, er det godt å se at de denne gang har valgt omvendt strategi. Ved å moderere oppløsningen til 6 Mp og lagt fokus på signalbehandlingen, har de fått fram et kamera som kan konkurrere med andre 6 Mp kameraer med tilsvarende bildebrikke. Sammenlignet med et 6 Mp speilreflekskamera derimot, ligger EX-F1 et godt stykke bak. Takket være en forholdsvis stor bildebrikke på 1/1,8" og 6 Mp oppløsning, leverer EX-F1 relativt lav bildestøy ved alle lysfølsomheter, dog bør ISO 800 og 1600 bare brukes i nødsfall.


Les hele testen hos Digit.no.

Kommentarer