LEICA M8.2

Den nye Leica M8.2 er videreutvikling av Leicas digitale rammesøkerkamera. M8.2 har fått en ny ekstra stille og vibrasjonsdempet metallbladlukker, og M8.2 kommer med det nær opp mot den berømte lukkeren til dens analoge forløpere.

Leica er et spesielt merke, som henvender seg til profesjonelle, men også de som er ute etter et kamera som signaliserer status. En ny snapshot modus vil appellere til de som vil ha gode resultater uten å kunne mye om fotografering. Når lukkerhjulet settes på "S" innstillingen, kontrollerer kameraet automatisk alle nøkkelinnstillinger, så som automatisk eksponering (blenderforvalg), automatisk ISO setting og automatisk hvitbalanse.

Den automatiske ISO-innstillingen kan velges i alle operasjonsmodi i Leica M8.2. En ny funksjon er overstyring av innstillinger: Når utløserknappen trykkes ned til første trykkpunkt, kan korreksjoner på +/- 3 blendere i 1/3 trinn gjøres på hjulet bak på kameraet.

Pressemelding fra Lars Farnes AS:

Den nye Leica M8.2 er det aller første profesjonelle digitalkameraet som benytter ripefritt safirglass på monitoren. Det er så hardt at det kun kan bearbeides med spesielt diamantverktøy. Kamerahuset har fått et nytt trekk laget av robust ”vulcanite” materiale som gjør det behagelig å holde.

En ny kompakt lader er konstruert for å ta minst mulig plass og lader litium ion batteriet opp til 80 % i løpet av 90 minutter. Det er nok til 400 eksponeringer, mens full kapasitet gir 500 bilder.

Leica M8.2 har arvet den fantastiske bildekvaliteten fra Leica M8. Et resultat av kombinasjonen mellom de legendariske M objektivene og en CCD brikke som er spesialkonstruert for Leica M systemet og høykvalitets bildeproduksjon. Den nye Capture One 4 raw data konverteren fra den danske produsenten Phase One sikrer at du får den beste bildekvaliteten i DNG moden. I motsetning til andre digitalkameraer, kan Leica M8.2 benytte nesten alle objektivene i Leica M serien som er produsert siden 1954 pga den høye kvaliteten.

Som sin forgjenger fortsetter Leica M8.2 å være lett å bruke, konsentrert om det essensielle, få kontroller og har en logisk, lett-å-følge meny.

Leica M8 ble lansert høsten 2006 og vil fremdeles være i salg som et alternativ til Leica M8.2. Mange av elementene i M8.2 kan integreres i Leica M8: lukkeren, safirglasset eller de nye rammene i søkeren kan bygges inn av Customer Service.


Leica M8.2 er leveringsklar og fås i følgende Leica spesialistbutikker:
Japan Photo AS i avdelingene Bergen/Oslo/Sandnes/Trondheim, Fotovideo AS i Oslo, Interfoto AS på Høvik, Stavanger Foto AS i Stavanger og FotoStilo AS på Gjøvik.

Veiledende utsalgspris:

Kr. 42.980,- ink. Mva.

Sensor
Sammenlignet med andre sensor typer gir CCD teknologien mindre bildestøy og er derfor valgt som bildesensor til Leica M8.2. Med 10.3 millioner piksler er den helt optimalisert for de spesielle karakteristikkene til Leica M objektivene og tilbyr den særdeles høye oppløsningen som behøves for den beste bildekvaliteten.

Den spesielle utførelsen av et rammesøkerkamera uten speilhus, tillater den typiske, kompakte og flate formen til Leica M, men det betyr samtidig at lyset treffer sensoren med mer skrå vinkel. Omfattende tiltak er tatt for at bildekvaliteten som Leica forlanger blir oppnådd. Med den spesielle modifikasjonen av bildesensoren med mikrolinser unngår man vignettering i hjørnene. En meget tynt dekkglass på kum 0,5mm forhindrer uønsket brytning av lyset når strålene treffer med skrå vinkel. Leica har helt bevisst utelatt et Moirè filter, som filtrer ut fine detaljer i bildet, slik at en kan få utnyttet den høye oppløsningen til Leica M objektivene. De Moirè frynsene som måtte dukke opp blir øyeblikkelig eliminert av kameraets signal prosessor. Resultatet er høy kontrast og ekstra høy oppløsning med naturlige farger fra hjørne til hjørne.

”Leica M8.2 benytter en velprøvet CCD bildesensor med 18x27mm registrerings flate”, sier Stephan Daniel, produktsjef for M Systemet ved Leica Camera AG. ”Den lille brennvidde faktoren på 1,33 sikrer den kreative friheten også på digital M fotografering ved bruk av selektiv bildeskarphet på åpen blender.” Faktoren på 1.33 betyr at den tilsvarende brennvidden til objektivet blir skjøvet et trinn mot tele brennvidden. En 21mm vil derfor tilsvare en 28mm.

Objektivene
Leica M8 kan benyttes med nesten alle M objektivene som har vært produsert siden 1954. Den høye system kompatibiliteten er beholdt til tross for overgangen fra film til digital teknologi. Selv nye kunder som begynner med M8 eller M8.2 kan dra fordel av at verdien på Leica produktene holder seg høy. Den høye mekaniske og optiske presisjonen og en eksepsjonell bildekvalitet til de nåværende produktene betyr at Leica M objektivene er særdeles godt egnet til digital fotografering. Kriterier som individuell ”coating” av vært linse element er standard og en behøver ikke å bestille spesielle tiltak for ”digitale objektiver”.

Søker

Leicas søkersystem atskiller Leica M8.2 og M8 fra vanlige speilreflekskameraer og kompaktkameraer på markedet. Den gjør kameraet til et spesialistverktøy for reportasje og eksisterende lys fotografering, og til diskret portrettering. Fotografen blir delaktig i prosessen og bruker søkeren til å ramme inn det han skal fange – en scene, en stemning, et øyeblikk. Han kan se hva som foregår utenfor søkeren. Det gjør at han kan forutsi et kritisk øyeblikk og registrere det i det rette øyeblikket. Resultatet blir autentiske bilder, som ikke røper fotografens tilstedeværelse.

Fotografen kan se motivet under eksponeringen og den klare og kontrastrike søkeren tillater rask og presis fokusering selv under vanskelige lysforhold. Sammen med et kort lukkerforsinkelse – på digitalt så vel som med film – gjør Leica M kameraene til de raskeste i verden.

I motsetning til et reflekssystem, hvor fotografen må fokusere gjennom objektivet og hvor brennvidde og lysstyrke bestemmer nøyaktigheten på avstandsmålingen, så er målebasen for en Leica M konstant og uavhengig av objektivet. Dette betyr at fokuseringen er mange ganger mer nøyaktig på korte brennvidder. Det høykontrastfylte måleområdet i midten av søkeren sikrer rask og presis fokusering selv i meget dårlig lys. Rammevelgeren tillater fotografen å simulere effekten av andre brennvidder uten å måtte bytte objektiv. De seks forskjellig rammene vil alltid vise korrekt utsnitt iom at søkeren er automatisk parallaksekorrigert i forhold til avstanden til motivet. All relevant informasjon som påvirker et prefekt resultat vises i søkeren – ideell for spontan, diskret fotografering.

Lukker
Den elektronisk kontrollerte metallblad lukkeren til Leica M8.2 tillater eksponeringer ned til 1/4000 sek. Selv i lyse omgivelser kan fotografen beholde sin kreative frihet med å kunne fotografere på full åpning. Den høye blitssynkroniseringstiden på 1/180 sek tillater bruk av utfyllingsblits og selektiv fokusering.

Intuitiv operering

Leica M8 modellene retter fotografens oppmerksomhet mot bildet, ikke opereringen av kameraet. Derfor er de kreative aspektene som blender, lukkertid og fokusplanet, som er bestemmende for resultatet av bildet, satt i forgrunnen. Stor omtenksomhet, mange års erfaring og inngående kjennskap om hvordan profesjonelle fotografer arbeider har bidratt til utviklingen av Leica M8’s digitale funksjoner. Ved å konsentrere om de essensielle enkle, klare og intuitive brukeregenskapene er multifunksjonsratt og komplekse menyer bevisst utelatt.

Nøkkelkontrollene for å operere de digitale funksjonene er retningsmenyen og dreiskiven som sammen tillater rask navigering. Trykk på ”Set” knappen og eksponeringsparameternes meny åpnes på 2,5” monitoren. Her kan de viktige innstillingene settes raskt: sensoren følsomhet, eksponerings kompensasjon, hvit balanse, data komprimering og oppløsning. Tre frie posisjoner er tilgjengelig for mye brukte og applikasjonsspesifikke kombinasjoner.

Presses menyknappen kommer en klar meny opp for velging av basis innstillingene, så som ECI RGB, Adobe RGB og sRGB varianter. Her kan fotografen selv bestemme om bildene skal vises på den store monitoren rett etter at de er tatt, hvor lenge de skal vises og om han ønsker å se histogrammet samtidig.

Leica M8 har selvutløser med hhv to eller tolv sekunders forsinkelse.

Gjenværende kapasitet på SD kortet og det oppladbare litium ion batteriet vises hele tiden på toppen av kameraet på venstre side.

Innovativ blitsteknologi
Leica M8 modellene benytter M-TTL blits teknologi. Det spesielle med denne er at straks før hovedblitsen fyres så sendes et kalibreringsblink. TTL måleren registrer lyset som reflekteres og bestemmer nøyaktig hvor sterk hovedblinket skal være. Det fine tillegget av blitslys i tillegg til det eksisterende lyset får blitsbildene til å se ut som de er tatt i naturlig lys.

Med ”Auto Slow Sync” funksjonen kan blender forvalg moden benyttes sammen med blits. Det gir en balansert bakgrunn for bildet selv om intensiteten av det eksisterende lyset forandrer seg. For å få korrekt eksponering, må en tilsvarende utmålt utfyllingsblits benyttes. Avhengig av ønsket effekt eller erfaring, kan forskjellige maksimum eksponerings tider innstilles på blender forvalg moden. Disse kan settes manuelt, eller hvis kodete objektiver benyttes, automatisk, etter tommelfinger regelen ”1/brennvidden = eksponeringstid i sekunder”.

Kontroller resultatene med de tonale verdiene på histogrammet. Som et profesjonelt digitalt kamera, har Leica M8 modellene et RGB tonalt verdi histogram. Det kan tas fram når som helst for å kontrollere kvaliteten på de lagrete bildene og kan kombineres med automatisk visning av bildene. En annen nyttig bruk er å identifisere de overeksponerte delene av bildet. Disse to kontrollene oppdateres kontinuerlig når en zoomer inn på deler av bildet på LCD skjermen, slik at en kan få vurdert de fineste detaljene i bildet. Alle relevante fotografiske innstillinger i bildets parameter meny og andre ”meta-informasjoner” lagres med bildet og kan vises ved å presse Info knappen. Dette tillater en fullstendig evaluering av bildet straks det er tatt.

Bruk av RAW data i DNG formatet med bruk av Capture One 4 programvare

Capture One 4 profesjonelle raw data konverter sikrer at raw dataene som levees av CCD sensoren og lagres i det framtidssikre Adobe Digital Negativ (DNG) formatet som er utviklet for å sikre den beste mulige kvaliteten. Leica arbeider sammen med det danske programvare selskapet Phase One for å lage de beste kameraprofilene og nødvendige programvare modifikasjonene. Resultatet er kvalitetsoptimale algoritmer for farge framkalling med eksepsjonelt lav støy og en utrolig oppløsning. Utviklingen av de fineste tonale verdisteg fra 16-bit bilder levert fra CCD sensoren kan sammenlignes med kvaliteten en får ved en profesjonell kombinasjon av film og et spesiallaboratorium for framkalling. De logiske funksjonene for å justere kvalitet og klare brukersnitt gjør at en raskt behersker bruken av Capture One 4 til framstilling av fremragende bilder.

Materialer, maskiner og dimensjoner
Den robuste topp og bunnplaten er maskinert ut av en solid messingblokk ved hjelp av moderne utfresings teknologi. Kamerahuset er laget av et meget stabil magnesiumslegering og vil tåle profesjonelt bruk over mange år. Det oppladbare batteriet og SD kortrommet blir godt beskyttet mot støv og fuktighet av bunnplaten. Låsemekanismen forhindrer effektivt mot uønsket åpning av bunnlokket som kan medføre tap av batteri og SD kort selv når kameraet brukes i reportasjer under tøffe forhold. Denne konstruksjonen, prøvet i årtier av Leica M Systemet, øker robustheten til kameraet.

Målene er kompakte 138,6mm x 80,2mm x 36.9mm, Leica M8 modellene er kun noen få millimeter større enn ideal størrelsen på M modellene for film. Foruten noen få forskjeller med kontrollene, så som mangelen på en framtrekksarm og tilbakespolingsknapp, er fronten på Leica M8 og M8.2 omtrent helt lik filmversjonene. Kameraets diskrete utseende er spesielt verdsatt av mange kunder og dens tidløse eleganse finnes nok en gang på Leica M8.2.

Sammensettingen og justeringen av kameraet, sammen med en nøye kontroll av alle mekaniske og elektroniske detaljer er presisjons håndverk hos Leica fabrikken i Solms. Leica Kundeservice har vedlikeholdt og reparert kameraer over tiår og således lagt en plattform for lang levetid og verdi. Alle M kameraer som er produsert siden 1954 blir reparert og vedlikeholdt i dag.

Sensorrensing
Leica M8 modellene har en spesiell funksjon for manuell rensing av bilde sensoren: når den tilsvarende opsjonen i menyen er valgt og utløseren trykkes ned, åpner lukkeren for rengjøring. Den flate profilen til Leica M kameraene gjør at sensoren blir lettere tilgjengelig enn på et digitalt SLR hvor sensoren bare er tilgjengelig bak speilhuset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar