Nikon D90

Nikon Europe kunngjorde i dag lanseringen av Nikon D90, et nytt digitalt speilreflekskamera for DX-formatet. En kraftfull respons på Canons lansering av 50D. Nikon D90 er nemlig det første D-SLR i mellomklassen som tilbyr filmfunksjon som lar deg ta opp i HD-kvalitet (720p). Dette var på tide - video i fotoapparatet kan nemlig være svært så anvendelig. Samtidig har D90 arvet bildekvaliteten og mange av funksjonene fra Nikon D300, samt LCD-skjerm fra D700.

12,3 megapiksler, ny CMOS bildesensor i DX-format og Nikons EXPEED bildebehandling, Live View skjermsøker, motivgjenkjennelse, aktiv D-Lighting, bildekontroll og et ISO-område på 200–3200 (ukalibrert kan dette utvides til 100-6400).

D90 kombinerer bildeteknologien fra D300 med nye funksjoner som Live View skjermsøker, D-movie filmfunksjon, motivgjenkjennelse og bildekontroll. Du kan ta seriebilder med 4,5 bilder i sekundet. Bufferminnet har plass til 23 bilder i JPG, eller 6 bilder i RAW.

D90 kommer i handelen i slutten av september til en veiledende pris av NOK 10 900,-.

Få med deg Chase Jarvis med en stunt-test av D90:Pressemelding fra Nikon Norge:

Imponerende bildekvalitet
D90 tar bilder med høy oppløsning og store forstørrelsesmuligheter, takket være den forbedrede CMOS-bildesensoren i DX-format med 12,3 effektive megapiksler. ISO-området på 200–3200 (tilsvarende ISO 6400 på Hi1 og ISO 100 på Lo1) leverer detaljrike, støysvake bilder med meget naturtro farger. EXPEED-teknologien i D90 er optimert for å kombinere rask bildebehandling med høy kvalitet – slik Nikons profesjonelle D-SLR-kameraer allerede er kjent for. EXPEED øker også ytelsen til andre funksjoner som Live View skjermsøker og det nye ansikts-gjenkjenningssystemet. Aktiv D-Lighting justerer kontrasten mellom de lyse og mørke områdene i bildet, slik at du unngår tap av detaljer i svært lyse og svært mørke områder i bildet. For ekstra kreativitet kan du bruke Bildekontroll med seks innstillinger for å få bildet akkurat slik du ønsker, blant annet to nye innstillinger for portrett- og landskapsbilder.

En hjelpende hånd
Motivgjenkjenningssystemet i D90 ble først lansert i Nikons flaggskip D3 og D300. Det analyserer motivet og fargene i bildet ved hjelp av en 420-piksels RGB-sensor. På grunnlag av disse dataene optimeres fokus, eksponering og hvitbalanse rett før utløseren trykkes. D90 har også ansiktsgjenkjenning, slik at opptil fem ansikter i hvert bilde kan gjengis med enda skarpere og nøyaktigere, og med enda mer naturlig hudfarge. Med 11-felts autofokus brukes fargedata for å holde motivet i fokus også mens det beveger seg.

Når du har komponert bildet slik du vil ha det, har D90 redigeringsfunksjoner som gjør det lett å forbedre bildene i kameraet. Det er flere nye retusjeringsmuligheter: Med fortegningskontroll kan man korrigere optiske feil, med oppretting kan man korrigere linjene slik at f. eks, et hus står rett, mens fiskeøye-funksjonen gir optiske effekter som fra et fiskeøyeobjektiv. Det er også en rekke alternativer for å vise og velge det rette bildet, inkludert avspilling av 72 bilder, kalenderavspilling og histogramvisning for en forstørret del av bildet.

Levende bilder
D90 er det første D-SLR-kameraet i mellomklassen med filmfunksjon, slik at du kan ta opp filmer i JPEG-format med høy kvalitet. D90 har mye større bildesensor enn et vanlig videokamera. Det gir høyere bildekvalitet, liten dybdeskarphet og enestående følsomhet i dårlig lys.

Det store utvalget av NIKKOR-objektiver omfatter alt fra vidvinkel til supertelefoto. Filmene kan spilles av på kameraet med lyd, takket være høyttaler/mikrofonsystemet.

D90 er konstruert med en pentaprismesøker som gir 96 % bildedekning. Når det ikke passer å bruke søkeren, trykker du bare på knappen for Live View skjermsøker. LCD-skjermen på 3 tommer har 170˚ visningsvinkel og ca. 920 000 punkter, samt kontrastbaserte AF-funksjoner: ansiktsprioritet, bredt AF-felt og normalt AF-felt. Og når du ikke er sikker på hvilke kamerainnstillinger som passer, kan du prøve avanserte motivprogrammer med Aktiv D-Lighting og Bildekontroll - så får du skarpe og flotte bilder hver gang.

Få med alt
Knapt noe er så irriterende som å bli hindret av et tomt batteri når du skal ta selve vinnerbildet. Nikon har derfor gjort D90 så effektivt at du kan ta ca. 850 bilder på én batterilading. Nøyaktig eksponering forutsetter en nøyaktig lukker. Den elektroniske lukkermekanismen i D90 er konstruert for lang levetid med høy presisjon, og har vært testet med 100 000 utløsersykluser. Med en oppstartstid på bare 0,15 sekunder, utløserforsinkelse på 65 ms og bildehastighet på 4,5 b/s går du ikke glipp av det viktige bildet. Og med visning av opptil 72 miniatyrbilder, Pictmotion lysbildefremvisninger med lydspor, mulighet for bildemerking med geotagger med GPS (valgfritt), øyeblikkelig opplasting til "my Picturetown" og HDMI-kompatibilitet, er det utrolig enkelt å dele og organisere bildene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar