Gedigen fotosamling blir offentlig tilgjengelig

En svært omfattende samling fototgrafier, til nå eid av Arne Knudsen, er kjøpt av Sparebankstiftelsen DnB NOR og blir tilgjengelig for alle via Teknisk museum.

Samlingen består av nesten fire millioner fotografier fra 1880 frem til i dag, flere tusen eksemplarer av fototeknisk utstyr, blant annet serier med Leicakameraer, og filmmateriale fra mer enn 200 dokumentarfilmer.

Fotosamlingen viser utviklingen av Norge fra 1880-årene og frem til nå - den dokumentariske verdien er enorm. Samlingen vil bli gjort tilgjengelig for almenheten gjennom en avtale med Teknisk museum. Preus museum i Horten er med det parkert på sidelinjen, og må vel sies å få ungjelde for sin noe perifere plassering.

Et livsverk

- Fotografiene dokumenterer norsk historie og motivene er både fra betydningsfulle begivenheter, hverdagslivet og byggingen av industrien i Norge. Dette har vært mitt livsverk. For meg var det en forutsetning for salget at samlingen forblir samlet, at den gjøres tilgjengelig og at den blir godt ivaretatt for fremtiden, sier Arne Knudsen.

En ustoppelig samler

Arne Knudsen syklet som 13-åring til Tyskland for å kjøpe sitt første kamera, et Zeiss Ikonta. Deretter var han ustoppelig. Så sterk var hans interesse for fotografiet som kommunikasjonsmedium at han etter hvert begynte å kjøpe inn andres samlinger. Derfor kan han nå overlevere en unik samling med bilder og gjenstander fra 1880 til i dag. Ut fra gjenstandene og fotomaterialet kan man lese historiene om fototeknisk utvikling, fotografiets utvikling og mange historier om begivenheter i Norge og verden. Her finnes blant annet fascinerende små spionkameraer som Stasi brukte i sin etterretning og knapphullskamera som ble brukt som skjult kamera. Mange av bildene er tatt med gamle kameraer fra samlingen.

Om Arne Knudsen:

Arne Knudsen står selv som fotograf bak store deler av samlingen. I tillegg har hans store hobby vært å samle photographica. Han fortsetter nå sin profesjonelle virksomhet i Knudsens Fotosenter som i år feirer 50-års jubileum.

Arne Knudsen har vært leder for Norske Reklamefotografers Landsforening i mange år og medlem i Norges Fotografforbund i vel 50 år. Han mottok forbundets Hederstegn tidligere i år. Hans bilder dokumenterer primært hverdagsliv, industri og kommunikasjon i perioden fra 1950 frem til i dag. I tillegg kommer hans unike bilder fra perioden som Nobelkomiteens faste fotograf og fotografering av kongefamilien. Han har blant annet nylig hatt en utstilling om "Monarkiet & Fotografiet 1905 - 2005" i Oslo rådhus, som ble besøkt av vel 22 000 personer, deriblant den norske og svenske kongefamilien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar