Ny objektiv-teknologi fra Olympus

Olympus har kommet fram til en ny måte å konstruere objektiver på får stor betydning for bildekvaliteten nå og i fremtiden. Bruk av nye glasstyper gir mer kompakte kamerakonstruksjoner og samtidig som zoomområde blri større. Objektivene kan også bygges med færre linseelementer.

Utdrag fra pressemelding fra Olympus Norge:

Men det er ingen tvil om at det viktigste i et kamera er objektivet, for det er gjennom objektivet bildet blir skapt. Olympus har verdens mest avanserte objektivfabrikker, som produserer objektiver såvel til kameraer som til medisinsk utstyr, endoskop og mikroskop. Her forskes det i å forbedre den optiske kvaliteten samt i å skape teknologier som løser det man trodde var umulig.

Med utholdenhet og nytenking, samt høyteknologisk presisjon, har man lyktes i å skape tre nye typer linseelementer som kommer til å få stor betydning for optisk konstruksjon nå og i fremtiden, og som gir nye muligheter innen kameradesign. Med det nye linseelementet DSA (Dual Super Aspherical lens) har man skapt et linseelement som til tross for krumningen er tynnere på midten enn i kantene. Et linseelement som kan kombinere ekstremt høy lysbryting med evnen til å kompensere for linseavvik (aberrasjoner). Det ville kreves mange tradisjonelle linseelementer for å oppnå samme virkning. Nå kan det klares med bare ett enkelt DSA linseelement.

Det andre nyutviklete linseelementet er EDA (Extra-low Dispersion Aspherical lens). Når lyset brytes gjennom en linse deles det opp i alle regnbuens farger. Fargene har ikke samme bølgelengde og og vil defor ikke bli skarpe på samme plan. Dette påvirker skarpheten og fargene i bildet. For å forandre på dette bruker man ED-glass. Før har det vært umulig å kombinere et ED-glass med en asfærisk overflate, fordi overflaten er så utrolig sårbar og lett går i stykker under fremstillingsprosessen. Nå har Olympus utviklet en ekstremt presis nedkjølingskontroll. Den motvirker at linseoverflaten knekker på grunn av termisk sjokk i løpet av den gradvise nedkjølingen etter fremstillingen. Denne teknologien er tre ganger så presis som tidligere metoder. Dermed sikrer den en mer nøyaktig overflate samt at elementet ikke knekker.

Det tredje nye linseelementet er SHR (Super High Refractive index lens). Dette er et utrolig tynt element med ekstra høy brytning, som sikrer samme brytning på hele overflaten, fordi det tross krumningen sikrer samme lysgjennomgang og gjør hele bildeflaten ensartet, - den blir skarp fra kant til kant.

Alle disse nye linseelementene vil være å finne i den nye produktlinjen fra Olympus som lanseres 22. januar 2008. Dette medfører at man nå kan fremstille tynnere kamerahus med kraftig zoom, og det kreves færre linseelementer for å oppnå bedre kvalitet, sterkere kontrast, mer skarphet og færre linseavvik.

Kommentarer