V22


"All things bright and beautiful"
Mary Grant

Tara Cranswick og Sara Dismond utviklet forretningsideen for det spesielle, britiske aksjeselskapet V22.

- Vi var lei av at så mye god kunst ble eid av så få. Vi likte tanken på hva som kunne skje hvis flere gikk sammen i delt eierskap. Og vi tenkte at den beste måten å få med så mange som mulig på, ville være å opprette et kunsteierselskap på børsen forteller Cranswick til D2.

Cranswick og Dismond koblet finansmenn og kunstnere for at selskapet skulle bli attraktivt i begge leire. Deretter fulgte utallige runder med jurister og skatteeksperter og aksjeanalytikere for å få alle nødvendige papirer på plass.

V22 ble utropt til en av engelsk kunstbransjes viktigste nyvinninger i 2006. Cranswick tror suksessen skyldes at V22 møter et udekket behov på kunstmarkedet.

- En undersøkelse gjort av British Art Council i 2004 viser at hvis alle som har lyst til å kjøpe kunst hadde gjort det, ville den årlige omsetningen blitt mer enn doblet. Men mange tør ikke, fordi kunstbransjen oppfattes som lukket og elitistisk. For dem blir V22 en vei inn i bransjen, som sikrer at pengene deres investeres i god, lovende kunst.

V22s eiergruppe består av 35 kunstnere og rundt 70 investorer. En av fordelene med å være medeier i V22 er muligheten for låne med seg verker fra samlingen og henge på veggen hjemme.

I november åpner den andre store samleutstillingen der V22 viser de verkene som selskapet har kjøpt inn de siste månedene.

V22 : The Collection : Catalogue

Kommentarer