Artic Pinhole

De fleste av oss får neppe anledning til å besøke fotografiutstilling med Morten Løberg i Galleri Svalbard.

Løberg stiller ut fotografier fra Svalbard og Lofoten fremstilt med hullkamera (pinhole-kamera), en lystett boks med et bittelite hull i den ene siden, ladet med fotopapir. Hullkameraet har ikke noe objektiv, det er kun det bittelille hullet som slipper gjennom lys.

Morten Løberg sier dette om den fotografiske prosessen:

Fenomenet kalles diffraksjon og resulterer i et ikke helt knivskarpt, men litt ullent og drømmeaktig bilde. Mine pinhole-bilder er teknisk ufullkomne, det blir litt skjolder og merker siden jeg fotograferer på gammeldags fotopapir. Når jeg framkaller opptakene i mørkerom får jeg et negativt bilde på papir. Når jeg kontaktkopierer disse negativene på et nytt stykke fotopapir får jeg et positivt bilde hvor selve papirstrukturen blir synlig.

Fotograferingen er krevende i den forstand at jeg bare har en eksponering pr. kamera. Jeg har tre hjemmelagte hullkameraer som må ”lades” i mørkerom. Når jeg har reist rundt på Svalbard med disse kameraene betyr det at jeg har hatt tre eksponeringer til rådighet pr. dag (eller til jeg får adgang til et mørkt rom hvor jeg kan lade om).

Jeg bruker moderne teknikk i form av skanner og digitale verktøy. Jeg kan altså forstørre bildene, og manipulere og retusjere før jeg skriver ut bildene på akvarellpapir.


Longyearbyen lokalstyre - ARCTIC PINHOLE fotografiutstilling med Morten Løberg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar