Lansering av Olymps E-3

Olympus sitt ettterlengtede E-3 er endelig lansert. Det er allerede lekket ganske mange opplysninger om dette kameraet, men oppfølgeren til E-1 har likevel vært forbundet med en viss spenning. Særlig interessant blir det å se hvor Olymps makter å plassere dette kameraet prismessig.

Mange fotografer satte stor pris på forgjengeren E-1, et kamera som plasserte seg som et svært interessant alternativ til de to store. Ankepunktet den gang var begrenset utvalg av optikk til FourThirds-formatet. Her er sitausjonen dramatisk forbedret, og objektiv utvalget til FourThirds fremstår som svært interessant.

Flere lovende objektiver er også på trappene.

Oppdatering 18.10.07: I England blir veiledende pris, for huset, oppgitt til £1100. Der må det nok ligge for å hevde seg i konkurransen med Canon 40D og Nikon D300.

Oppdatering 26.10.07: Lav dollarkurs medfører at huset kan kjøpes for rundt 9000,- i USA. En kan jo håpe at prisen blir presset her hjemme også. Sonys α 700 nærmer seg allerede 10.000-kroners-grensen, noe Olympus nok må forholde seg til.

Pressemelding fra Olympus Norge AS:


E-3 gir fotografene et verktøy med høy ytelse som er klart for ethvert oppdrag og som tilfredsstiller de aller strengeste kravene til fotografering med digitale speilreflekskameraer. Det representerer det bestet valget for den profesjonelle fotografen og har det høyeste nivået av hastighet og bildekvalitet i tilegg til Live View-funksjonalitet, og er det ypperste innen pålitelighet.

E-3 har verdens raskeste* autofokushastigheter takket være et avansert AF-system og nye ZUIKO DIGITAL SWD–objektiver (Supersonic Wave Drive). Sammen med lukkerhastigheter på opptil 1/8000 sek. og 5 bps sekvensiell bildetaking (med en 19-bilders RAW buffer i høyhastighetsmodus), gir E-3 fotografene en helt avgjørende fordel for å få tatt det avgjørende bildet.

Denne nye profesjonelle modellen gir deg den beste bildekvaliteten i alle slags situasjoner, og benytter også et kraftig innebygd bildestabiliseringssystem som er i stand til å kompensere mot virkningene av kamerabevegelser som tilsvarer opptil 5 EV-trinn. Dette kompletteres med en høyhastighets Live MOS-sensor på 10 megapiksler og Olympus’ TruePic III bildebehandlingsmotor. Sammen med ZUIKO DIGITAL-objektivene – som er produsert spesielt for behovene til digitale speilreflekskameraer – kan fotografene stole på at de oppnår optimale resultater hver gang.

Samtidig gir kameraets Live View-funksjoner friheten til å fotografere med mer allsidighet: Uansett om du vil ha øyekontakt med motivet eller ta bildet over hodet eller nær bakken, kan komposisjonen enkelt rammes inn på den flervinklede HyperCrystal LCD-skjermen på 2.5”/6,4 cm som også viser kamerainnstillingene i sanntid.

I tillegg til Live View kan fotografene også velge å bruke den store søkeren til kameraet med 100 % dekning. Som for alle kameraene i Olympus E-systemet, benytter E-3 seg av det mest effektive støvbeskyttelsessystemet som er tilgjengelig –Supersonic Wave Filter. Påliteligheten til kamerasystemet blir ytterligere understreket under alle typer fotografering taket være støv- og sprutbeskyttelse av både kamerahus og de fleste E-system objektivene. I tillegg garanterer en lukkerlevetid på hele 150.000 operasjoner at E-3 på en enkel måte vil tåle behandlingen til selv den mest aktive fotograf.

Olympus E-3 vil være tilgjengelig fra slutten av november 2007.

Hastighet – gå aldri glipp av en mulighet
E-3 har verdens raskeste* autofokussystem. Det er basert på et fullverdig biaksialt høyhastighets 11-punkters AF-system med både horisontale og vertikale sensorlinjer som gir totalt 44 ulike datapunkter hvor det korrekte fokuset blir beregnet nøyaktig fra. I tillegg brukes pikselmultiplikasjonsteknologi for å øke ytelsen ved lite lys (-2EV ved ISO 100). Samtidig gir raske lukkerhastigheter på opptil 1/8000 sek. muligheten til å fryse handlingen i sporene sine – uansett i hvilket tempo. Og brukerne har en fordel mot klokken når hvert sekund teller, ved at bildetakingshastigheter på opptil 5 bps i full megapikselmodus er mulig (med 19 bilder RAW buffer i høyhastighetsmodus).

Bildekvalitet – det perfekte bildet
For å motvirke virkningene av uskarphet forårsaket av bevegelser, benytter Olympus E-3 et svært avansert, innebygd bildestabiliseringssystem. Det er utrolig effektivt og bruker det banebrytende Supersonic Wave Drive (SWD). Dette betyr skarpere bilder hver gang – uansett hvilken linse som brukes – og mindre behov for stativ ettersom det gis kompensasjon på opptil 5 EV-trinn. Bildestabiliseringssystemet har to modier: En for bevegelse langs både x- og y-aksen, mens den andre stabiliserer bare langs y-aksen – noe som er ideelt når man følger bevegelige motiver under sportsfotografering.

Noe som også i betydelig grad bidrar til kameraets glimrende bildeytelse, er en høyhastighets Live MOS-sensor på 10 megapiksler. Kameraets muligheter for å levere høy bildekvalitet blir ytterligere forsterket takket være integreringen av den avanserte TruePic III-bildeprosessoren som gir bedre støyreduksjon, forbedret fargegjengivelse og raskere kamerahastighet. Og sammen med linsene fra den prisbelønte ZUIKO DIGITAL-serien, leverer ikke kameraet annet enn perfekte gjengivelser.

Live View – kontroll uten sidestykke
E-3 gjør det enkelt for fotografene å bruke funksjonen Live View på den flervinklede, 2,5”/6,4 cm HyperCrystal LCD-skjermen. Dette tillater virkelig unike bilder fra de uvanligste perspektiver, samtidig som det er mulig å eksperimentere med helt nye fotostiler. Fotografene kan gjøre og se mer, fordi de ikke lenger må være klistret til søkeren. Takket være LCD-forstørrelsen på 5x, 7x og 10x, er også presis fokusering under makrofotografering også blitt enkelt. I tillegg kan du se virkningene av Skyggejusteringsteknologi (SAT), hvitbalanse og eksponeringskompensasjon direkte på LCD-skjermen i sanntid: Så det du ser, er faktisk det du får.

Pålitelighet – eksepsjonell holdbarhet
E-3 løfter også søkerytelsen et hakk opp. Med et fullt profesjonelt dekningsnivå på 100 % og 1,15 x forstørrelse gjør det enklere med rammer ved bruk av øyestykket.

Etter utviklingen av verdens første støvbeskyttelsessystem i 2003, har Olympus kontinuerlig forbedret det, slik at det fortsatt er den mest effektive løsningen som er tilgjengelig i dag. Det kritikerroste Supersonic Wave Filter beskytter på en genial måte høyhastighets Live MOS-sensoren mot støv og andre partikler som ellers kunne skade bildekvaliteten, og det står som et symbol på Olympus’ langvarige forpliktelse overfor fotodyktighet.

Konstruksjonen av magnesiumslegering kombinert med støv- og sprutbeskyttelse gjør at du kan ta med deg E-3 overalt uansett hvor handlingen er: Om det er på en våt fotballstadion eller på de støvete Serengeti-slettene. Batterigrepet og en stort utvalg linser blir også beskyttet mot elementene. Dermed reduseres risikoen for stans slik at E-3 alltid er klart til neste oppdrag uansett forhold. Og med en lukkerlevetid på 150.000 operasjoner vil de profesjonelle virkelig komme til å sette pris på denne modellens enorme pålitelighet.

Det ideelle valget
Naturligvis er ikke mangel på lys en hindring i å ta bilder. I tillegg til den innebygde blitsen (GN13), kan E-3 bruke trådløs kontroll av blitsenheter, som for eksempel den nye Olympus FL-36R og FL-50R, i opp til tre grupper – noe som forbedrer lysalternativene dramatisk.

E-3 har også feilfri automatisk hvitbalanse. Det er på grunn av et hybridgjenkjenningssystem som bruker en egen hvitbalansesensor i sammenheng med bildesensoren. Kombinasjonen av fargedata fra to ulike kilder resulterer i fantastisk flotte troverdige fargegjengivelser.

Et fullstendig digitalt speilreflekssystem
I overensstemmelse med Fire tredelsstandarden er E-3 optimalisert for de spesielle kravene i digital fotografering, og det gir fotografene en overlegen grad av fleksibilitet og frihet. Kompatibilitet på tvers av produsenter og merker sikrer at brukerne kan stole på investeringen i fremtiden. 32 linser og tre linsekonverterere er tilgjengelig per dags dato, blant annet mange fra det prisbelønte ZUIKO DIGITAL-utvalget, som er designet for de spesielle behovene til digital speilrefleksfotografering. Fire tredelsstandarden gjør det videre mulig med mindre og lettere linsekonstruksjon, noe som betyr at fotografene drar nytte av mer mobilitet og kontroll, og dermed øker muligheten for praktfulle fotoresultater.

I tillegg til de mange linsene som inkluderer de nylig introduserte ZUIKO DIGITAL SWD–modellene som oppnår verdens raskeste * autofokushastighet, venter et stort utvalg av spennende E-systemtilbehør på den profesjonelle brukeren som ser frem til å tilpasse sin fotoopplevelse med E-3. For blitsstyring uten bruk av ledninger kan Olympus tilby de trådløse blitsenhetene FL-50R og FL-36R. Og for oppdrag som går på overtid, gir batterigrepet HLD-4 langvarig batteristrøm og inkluderer også en praktisk lukkerutløserknapp på siden slik at du raskt kan ta bilder i portrettformat like lett som landskap. To nye øyekopper (DE-P3 og DE-N3) er også tilgjengelig for å utvide kameraets dioptrisk-rettende justeringsmuligheter. Ved å veksle diopteret enten opp eller ned 3 m-1, er det mulig med en total områdeutviding på -6 m-1 til +4 m-1. Videre så gir den valgfrie fokuseringsskjermen FS-3 et rutenett i søkeren hvor bildeområdet er inndelt i 4 x 6 deler for å hjelpe med innrammingen (kjøp og installering bare via Olympus serviceavdeling).

Med E-3 svarer Olympus på etterspørselen etter kompromissløs utholdenhet, hastighet og bildekvalitet. Dette profesjonelle digitale speilreflekskameraet kommer i salg i slutten av november 2007.

* Blant uskiftbare objektiver for digitale speilreflekskameraer. I kombinasjon med det nye Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60 mm 1:2.8-4.0 SWD og E-3, per 17. oktober 2007, i henhold til undersøkelse utført av Olympus.

For mer teknisk informasjon, kan du også se:

Olympus E-3 – hovedfunksjoner:Hastighet
 • Verdens raskeste autofokus* gir rask og presis fotografering
 • Full biaksial høyhastighets 11-punkters AF-system
 • 1/8000 sek. høyhastighets lukkerkontroll med høy presisjon, X: 1/250
 • 5 bps sekvensiell bildetaking med 19-bilders RAW buffer
Bildekvalitet
 • Innebygd bildestabilisator uten tap med høy ytelse stabiliserer alle linser (opptil 5 EV-trinn) med to moduser
 • Høyhastighets Live MOS-sensor på 10 megapiksler
 • Kvalifisert bildebehandling med nye TruePic III
 • Høy bildekvalitet med ZUIKO DIGITAL-objektiver med en rekke lysstyrker spesielt for digital bruk


Live View:
 • 2.5”/6.4 cm flervinklet HyperCrystal LCD-skjerm gir best mulig fleksibilitet
 • Overvåking med sanntidseffekt
 • • Forhåndskontroll over hvitbalanse og eksponeringskompensasjons
 • • Forhåndsvisning av Skyggejusteringsteknologi (SAT)
 • • 5x/7x/10x forstørret visning gir presis fokusering – særlig for makrobilder
Pålitelighet
 • Stor søker med profesjonelt dekningsnivå på 100 % og 1,15 x forstørrelse for nøyaktig bildekontroll
 • Prikkfri fotografering med det mest effektive støvreduksjonssystemet (Supersonic Wave Filter)
 • Sprutsikkert kamerahus og linsesystem
 • Lukkerlevetid på 150.000 operasjoner med profesjonell kvalitet
Flere funksjoner til Olympus E-3:
 • Basert på Fire tredeler-standarden
 • Ergonomisk utforming av kamerahus, kontrollknapper og brukergrensesnitt gir enkel drift
 • AE/AF-låsefunksjon for individuell tilpassing
 • Et ekstra display for Super Control Panel
 • ISO 100-3200 for vidtrekkende følsomhet
 • Nøyaktig hvitbalanse med to sensorer
 • Innebygd blits (GN13) og trådløs blitskontroll direkte fra kamerahuset.
 • Trådløs blitskontroll i opptil 3 grupper (egen pressemelding tilgjengelig for blitsenhetene Olympus FL-50R og FL-36R)
 • Høyhastighets USB 2.0-grensesnitt
 • Høyhastighets dataskriving og RAW-komprimering uten tap for rask behandling
 • Samtidig skriving av RAW og JPEG
 • Dobbelt minnespor for CompactFlash- og xD-Picture-kort (inkl. støtte for UDMA High-Speed CF-kort og Microdrive)
Nytt tilleggutstyr til Olympus E-3:
 • Power Grip HLD-4 er ideelt for portretter og lang batterilevetid
 • Trådløse blitsenheter FL-50R og FL-36R
 • Myk dioptrisk-rettende øyekopper av gummi DE-P3 (+3m-1) og DE-N3 (+3m-1)
 • Fokuseringsskjerm FS-3-rutenett deler inn bildeområdet i 4 x 6 deler. (Kjøp og installering bare via Olympus serviceavd.)

Nye ZUIKO DIGITAL objektiver


ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm (24-120mm) 1:2.8-4,0 SWD
 • Supersonic Wave Drive AF-system: Verdens raskeste* AF-system når det kombineres med Olympus E-3
 • 5x zoom
 • 25cm minste fokuseringsavstand
 • Mekanisk manuell fokusering
 • Sirkulær blender diafragma
 • Ekstreme vidvinkelmuligheter fra 12 mm (24 mm)
 • Sprutsikker
ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2.8-3.5 SWD
 • Supersonic Wave Drive AF-system: Ultraraske AF-hastigheter (2x raskere enn nåværende 50-200mm-objektiver)
 • 4x zoom
 • 1,2 m minste fokuseringsavstand
 • Mekanisk manuell fokusering
 • Sirkulær blender diafragma
 • Objektivhette med skyvevindu for PL-filter
 • Sprutsikker
ZUIKO DIGITAL ED 14-35 mm (28-70 mm) 1:2.0 SWD
• Verdens første standard zoom med blender på 1:2.0 over hele zoomfeltet
• 2.5x zoom
• Ultrarask Supersonic Wave Drive AF-system
• Mekanisk manuell fokusering
• Sirkulær blender diafragma
• Objektivhette med vindu for PL-filter
• Sprutsikker
(Tilgjengelig tidlig i 2008)

ZUIKO DIGITAL ED 70-600 mm (140-300 mm) 1:4.0-5.6
• 4.3x zoom
• Ekstreme telefotoegenskaper til 300 mm (600 mm)
(Tilgjengelig i oktober 2007)

ZUIKO DIGITAL 2.0x Telekonverter EC-20
 • Dobler brennvidden til hovedlinsen
 • Kan settes på alle ZUIKO DIGITAL-objektiver: Fra Fisheye og Macro til Super-telefoto
 • Digital-spesifikk konverter: Tynn, kompakt og høy bildekvalitet
 • Sprutsikker
På grunn av fastholdelse av Fire tredelssystemet, er Olympus E-3 kompatibelt med alle ZUIKO DIGITAL-objektiver i tillegg til alle andre tilgjengelige Fire tredelsobjektiver.

Innebygd bildestabilisator
En type bildestabilisator som er bygd direkte inn i kameraet. Dette gjør at bildeforbedringseffektene av bildestabiliseringen kan nytes uavhengig av de tilkoblede objektivene. I Olympus E-systemkameraer med innebygd bildestabilisering vil en gyrosensor oppdage den nøyaktige retningen av bevegelsen. Ved hjelp av det innebygde SWD, vil bevegelsen bli utjevnet ved at bildesensoren forskyves i henhold til bevegelsesdataene. For å oppnå rask raskt tilbakemelding ved lange brennvidder ,er kameraene utstyrt med to egne mikroprosessorer: En som styrer de to supersoniske motorene som beveger enheten vannrett og loddrett, og en som gir høypresisjonskontroll.

Høyhastighets Live MOS-sensor
En høyytelses bildesensor som gjør det mulig med Live View-funksjoner ved rask sekvensiell bildetaking for digitale speilreflekskameraer. Den kombinerer de avanserte spesifikasjonene til en FFT (Full Frame Transfer) CCD med de lave strømkravene til en CMOS. Fotodioder er lagt dypt ned i sensoren for å redusere bildestøy. Den troverdige gjengivelsen av motivdetaljer med sterke nyanser og naturlige, levende farger er karakteristisk for denne typen sensor.

HyperCrystal-LCD
En semitransmissiv teknologi for LCD-skjermer. Et ekstra lag i bunnen av skjermen reflekterer lys fra eksterne lyskilder. Dermed økes lysstyrken i LCD-skjermen, slik at bilder vises skarpt selv i direkte sollys og med tre ganger så sterk kontrast som på vanlige skjermer. Skjermen støtter synsvinkler på opptil 176° uten at den blendes eller blir mørk, så du kan ta bilder fra en rekke vinkler og vise dem frem til mange på en gang.

Live View
Gir et alternativ til å bruke den vanlige søkeren på et digitalt speilreflekskamera. Bildet som sendes gjennom objektivet til bildesensoren, vises direkte på LCD-skjermen til kameraet. Der de fleste digitale kameraene har vært utstyrt med Live View-funksjonalitet i mange år, har denne funksjonen bare nylig blitt tilgjengelig på digitale speilreflekskameraer. Verdens første digitale speilreflekskamera med kontinuerlig Live View-bildesøking var Olympus E-330.

Trådløs blitskontroll
Brukeren kan kontrollere de trådløse blitsenhetene med fjernstyring – slik at behovet for ekstra ledninger unngås – ved å bruke den innebygde blitsen som systemets master-enhet. Kontrollvalgene inkluderer muligheten til uavhengig regulering av innstillinger for blitsmodus og kompensasjon for opptil tre grupper med blits, fire kanalinnstillinger for å unngå interferens i tillegg til en lang rekke lysstyrkenivåer.

Skyggejusteringsteknologi
En teknologi som er utformet for å forbedre eksponeringen for bilder med mørke felt. En sensor som fungerer nesten som et øye, identifiserer mørke felt i motiver (f.eks. en skygge under et tre), slik at innstillingene justeres tilsvarende. Resultatet er et mer realistisk og detaljert bilde.

Super Control Panel
I tillegg til LCD-skjermen på Olympus E-3, finnes det et annet display som har som oppgave å vise detaljene for alle kamerainnstillinger med fremragende lesbarhet, fleksibilitet og brukevennlighet. Et intuitivt grafisk brukergrensesnitt gjør det lett å bekrefte bildeinformasjon, og du kan foreta justeringer med alle de ulike parameterne raskt og enkelt.

SWD (Supersonic Wave Drive)
En kombinasjon av to kraftige kompakte motorer gir et nivå på presisjon, hastighet og kontroll uten sidestykke. I Olympus E-System-kameraene brukes SWD på tre hovedmåter. 1. Sammen med gyrosensoren, bildesensoren og andre innebygde komponenter, fungerer SWD effektivt for å eliminere uskarphet som forårsakes av kamerabevegelser. 2. Sammen med SWD-objektiver virker SWD med en ultrakompakt omkoder som gir ultrarask, nøyaktig og jevn autofokusering. 3. SWD brukes også til å drive støvreduksjonssystemet Supersonic Wave Filter.

Supersonic Wave Filter
Støv som kommer inn i digitale speilreflekskameraer, for eksempel ved objektivbytte, kan forårsake skade på bildene hvis støvet ikke blir fjernet. Med Supersonic Wave Filter har vi eliminert faren for at støv skal ødelegge bildene. Et gjennomsiktig filter er plassert mellom kameraets lukker og sensor. Det sørger for at det ikke kan legge seg noe støv på sensoren. Partiklene havner i stedet på filteret og blir ristet vekk ved hjelp av en rekke ultrasoniske bevegelser som genereres av filteret når det aktiveres. Olympus var den første produsenten som tok i bruk støvbeskyttelse i digitale speilreflekskameraer.

TruePic III-bildeprosessor
Olympus’ nyeste generasjon bildebehandlingsmotor. Den forsterker automatisk viktige aspekter ved bildekvaliteten, inkludert fargegjengivelse (fargespekter, metning og lysstyrke), skarphet (bedre støyreduksjon, bedre kantgjengivelse) og økt behandlingshastighet.

UDMA High-Speed CF-kortstøtte
Kompatibelt med UDMA High-Speed CompactFlash (CF)-kort. Disse ultraraske minnekortene forbedrer dataoverføringshastigheten betydelig mellom kortet og kameraet.

Kommentarer