Fotografiet inntok Deichmanske


Foto: Knut Førsund
Lørdag 6. oktober blir en viktig dato i Stiftelsens Se sin historie. Da "erobret" en rekke fotografer Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Alle hadde med seg hvert sitt fotografi, med unntak av dagens filmfotograf, Erling Okkenhaug, som hadde dekorert seg med masser av bilder. Leder Per Harald Strøm i Oslo Kameraklubb fikk Oslo Brannvesen til å stille opp med stigebil med kran(!) foran hovedinngangen. Dermed kunne både CF Wesenberg og Aftenpostens fotograf komme høyt til væres og forevige de frammøtte med sine bilder.

Så startet vandreutstillingen. Fotografene gikk rundt i bibliotekets mange rom og viste fram bilder, og fortalte både ansatte og nysgjerrige besøkende hva som foregikk. Og alle syntes det var en glitrende ide med at fotografiet skulle overta for bøkene.

Som en avslutning fikk alle informasjon om stiftelsens status og om mulighetene. CF Wesenberg og Knut Førsund var både saklige og engasjerte! Det ble blant annet fortalt at investoren og fotografisamleren Christen Sveaas nylig hadde lovet stiftelsen 100 000 kroner, som skal brukes til å lage en mulighetsanalyse for ”Fotografi i Deichman”. På laget har Se fått med seg Niels Marius Askim i firmaet Askim/ Lanto Arkitekter, som bl.a. har hatt hovedansvaret for Litteraturhuset, Vitensenteret i Sandnes, Glomdalsmuseet og Naturinformasjonssenteret. Mye av erfaringen fra prosessen rundt det nyåpnede Litteraturhuset kan brukes i forbindelse med den prosessen Stiftelsen Se har foran seg med et fotografiets hus i Deichmann.

På møtet kom det også fram synspunkter fra nestoren Johan Brun, som nok var litt betenkt på om dette ville være mulig. Han fikk svar fra salen på at vi bare måtte sette oss høye mål og at Deichmanske bibliotek ville bli et flott sted for fotografiet. Niels Marius Askim understreket at det var viktig framover å skaffe seg bred støtte for prosjektet - noe både CF Wesenberg og Knut Førsund understreket at det ville stiftelsen klare!

Per Harald Strøm kom med støtteerklæring både fra OKK og Norsk Selskap for Fotografi. Med sine 400 medlemmer i OKK (mer enn på 30 år!) og med 40 klubber og 1600 medlemmer i NSFF, var det viktig å innse at disse 16000 var viktige personer å bruke som misjonærer for Fotografi i Deichman.

- Jeg tror jeg kan garantere at blant oss finnes det både ordførere, direktører, politikere og andre som kan være til nytte framover, avsluttet Per Harald.

Senere i måneden skal stiftelsen møte politikere i Oslo Kommune for å legge fram sine ønsker og planer.

Stiftelsen SE

Kommentarer