Fargeopplevelser på Høgskolen i Gjøvik

Jeg har skrevet om Fargestyringskonferansen 2007 tidligere, men dette fortjener å gjentas. Alle som fotograferer har jo opplevd at fargene på kameradisplayet ikke er det samme som på PCen, og at bildet du får ut fra printeren er noe helt annet enn det du har sett på skjermen.

Hvorfor dette skjer, og hvordan man kan få kamera, skanner, pc og printer til å bli litt mer enige om hvordan den samme fargen egentlig skal være, kan du lære mer om under Gjøvik Color Imaging Symposium 14. og 15. juni. Blant temaene er Digital Camera RAW profiling, Color management Workshop, utvikling av blekkskrivere og mye mer.

- Farger er en sanseopplevelse, sier professor Jon Yngve Hardeberg ved Høgskolen i Gjøvik.
- Derfor starter vi symposiet med grunnleggende kunnskap om hvordan synet fungerer, med foredrag av Alessandro Rizzi fra Universitetet i Milano og Arne Valberg fra NTNU.

Symposiet er åpent for alle, og vil passe godt også for dem som ikke forsker på farger til daglig. – Mesteparten er tilgjengelig for alle som har grunnleggende forståelse og interesse for bruken pc, skanner, printere og kameraer. Det er ingen grunn til ikke å delta, selv om det vil kunne dukke opp en og annen matematisk formel, sier Hardeberg.

Symposiet er satt sammen av forelesninger og ulike workshops. Ett av dem er gitt det mystiske navnet "Into the darkness - a phenomenal experience of light and colour". Dette foregår i et svart rom, og er en sanseopplevelse med lys, skygge, farger og fenomener. - Farger kan man måle fysisk, men farger er jo først og fremst en opplevelse, forklarer Hardeberg. - Og siden opplevelser ikke kan måles på samme måte, må man jo bare oppleve det, mener han.

Symposiet er svært internasjonalt. Bidragsyterne kommer fra blant annet Japan, Finland, Frankrike, USA, Italia og Sverige, og det blir deltakere fra enda flere land. - Fargelaboratoriet ved Høgskolen i Gjøvik er forskningsmiljø med høy internasjonal kvalitet, og studenter søker seg hit fra hele verden, forteller Hardeberg.

Du finner program og påmelding for Gjøvik Color Imaging Symposium 14. og 15. juni på www.colorlab.no. Symposiet er et arrangement i samarbeid med IGM (www.igm.no), som har sin fargestyringskonferanse 13. juni i Oslo.

Frist for påmelding er 4. juni.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar