Moderna Museet i Preus Museum


Meudon, 1928
Foto: André Kertész
Fra søndag 25. mars til søndag 20. mai viser Preus museum mer enn 200 fotografier fra Moderna Museet i Stockholm. Samlingen er en av Europas fineste og noen av fotohistoriens mest betydningsfulle verk kommer dermed til Norge og Horten.

Blant disse finner vi de første krigsfotografiene tatt av Roger Fenton under Krimkrigen i 1855, det første luftfotografiet tatt av Félix Nadar i 1858 og Nils Strindbergs fotografier fra Andrés luftferd i 1897 – som i mer enn tretti år lå gjemt under isen før de ble funnet og fremkalt.

Fotografiets klassikere fra det tjuende århundre er også rikt representert med verk av blant andre Jacques Henri Lartigue, Berenice Abbot, Christer Strömholm, Sune Jonsson, Henri Cartier-Bresson, Helen Levitt og Irving Penn. Samtidsfotografiet er representert med verk av blant andre Allan Sekula, Esko Männikö og Vibeke Tandberg. I tillegg presenteres to unike, håndlagete fotobøker signert Andy Warhol.


Uten tittel,
Young Heroes, 1995-1996
Foto: Jouko Lehtola
Utstillingen bærer tittelen Øyenvitne og representerer et historisk overblikk over Moderna Museets fotosamling med vekt på det dokumentariske, sosiale, politiske og antropologiske bildematerialet. Den er kuratert av Kirse Junge-Stevnsborg fra Dunkers Kulturhus i Göteborg.

I forbindelse med åpningen har Preus museum og Norsk Fotohistorisk Forening i samarbeid invitert den ledende svenske fotohistorikeren Leif Wigh til å holde et foredrag. Wigh var leder for Moderna Museets fotosamling fra 1974-2004 og vil snakke om samlingens tilblivelse og karakter.

Preus Museum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar