Debatt om World Press Photo vinner


Foto: Spencer Platt / Getty Images
Bilet som vant årets World Press Photo viser en gruppe unge libansere som kjører en cabriolet gjennom de utbombede ruinene av Beirut. Fotografen, Spencer Platt, mener bildet er interessant fordi det viser en annen side av krignes Beirut. Da bildet kom på trykk i Paris Match fortalte bildeteksten: "Rike kristne libanesere som krigsturister i de utbombede forstedene av Beirut".

Eieren av cabrioleten hevder på sin side at fortellingen er en annen. Iflere dager hadde han og vennen drevet hjelpearbeid i forbindelse med krigen. Bilen ble brukt til å transportere ut hjelp. To dager etter våpenhvilen hadde bilen gjort sitt arbeide, og ungdommene dro ut for å se på konsekvensene av bombingen.

Andre fotografer har reagert på bildet som altså vant World Press Photo. Andre sier at fotografiet er et bra brekk fra tradisjonell krigsfotografi. Den libanesiske fotografen Samer Mahmoud beskriver bildet på følgende måte: "Juryens valg er en fornærmelse mot alle nyhetsfotografer som har risikert sitt liv for å dekke denne forferdelige krigen".

De unge libanserne på bildet er ikke sinte. Men de spør seg selv hvorfor Platts bilde vant. - Hvorfor ble for eksempel ikke bildet av den døde gutten som tas ut av ruinene etter et israelsk bombeangrep i Qana valgt? Kan det være fordi bildet av denne gutten viser krigens realiteter og at dette gjør folk i vesten ukomfortable?, spør El Khalil. - Dette bildet tar vekk oppmerksomheten fra den tøffe virkeligheten en krig er.


Les mer på Fotojournalisten.com og PDN-Online.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar