Canon EOS 1D MkIII

Canon EOS 1D MkIII skilter med hele 10 bilder per sekund på 10,1 megapiksel i en maksimal serie på 110 store JPEG-bilder (30 i RAW-format). EOS 1D MkIII kan dermed påberope seg å være verdens raskeste digitale speilreflekskamera. I tillegg introduserer kameraet 14-bits bildebehandling i EOS-serien for første gang.

Kameraet er utviklet fra bunnen av og introduserer en rekke nye funksjoner og forbedringer for EOS-1-serien; deriblant en 3,0-tommers LCD-skjerm med modus for sanntidsvisning, EOS-Integrert Rensesystem, nytt autofokussystem med 19 kryssensorer og eksponeringsmåling for 63 soner.

Kameraets CMOS-sensor i APS-H-størrelse (28,1 x 18,7 mm) gjør det mulig med et større ISO-område på 100–3200 som standard. Dette kan utvides til L:50 og H:6400.

"EOS 1D MkIII representerer en fullstendig revurdering av alt Canon har opparbeidet seg av kunnskap i løpet av de siste 20 årene med EOS-utvikling," sier Tsunemasa Ohara, sjef for Camera Development Center i Canon Inc. "Da vi skulle konstruere dette kameraet, startet vi med blanke ark. Hver del av fotograferingsprosessen ble forbedret, og hver designavgjørelse ble evaluert på nytt for at vi skulle oppnå følgende: et kamera som kombinerer kjent EOS-ergonomi med kraftig forbedrede spesifikasjoner. Teknikerne er svært godt fornøyd med
resultatet."
Viktige funksjoner:
 • APS-H CMOS-sensor med 10,1 megapiksel
 • 10 bilder per sekund kontinuerlig fotografering opptil 110 bilder
 • To DIGIC III-prosessorer
 • Nytt autofokussystem med 19 kryssensorer
 • EOS-Integrert renseystem
 • ISO 3200 (kan utvides til H:6400)
 • 3,0-tommers LCD-skjerm med modus for sanntidsvisning
 • Bredere, klarere søker
 • Bildestiler (Picture Style)1
De profesjonelle fotografenes valg
EOS-1D-serien har vært svært populær blant verdens beste sports-, nyhets- og dyrefotografer, og de internasjonale nyhetsbyråene AFP, Getty og Reuters har valgt Canon for fotografene sine. "De ansatte i Canon er flotte å jobbe med, for de hører på fotografene. De er opptatt av detaljene og av tempoet i nyskapingen, og det er dette som gjør EOS til det beste systemet," sier Stephen Munday, driftssjef i redaksjonen hos Getty Images.

Fremragende bildekvalitet
To DIGIC III-prosessorer sørger for overlegen hastighet, respons og bildekvalitet. EOS 1D MkIII kan ta bilder kun 0,2 sekunder etter at det er slått på, og kameraet kan ta og behandle over 100 megapiksler bildedata per sekund. Dermed tømmes bildebufferen raskt, og brukeren
kan ta opptil 110 bilder i én serie. 14-bits bildebehandling gir en total fargedybde på opptil 16 384 nyanser per piksel sammenlignet med 4096 nyanser for bilder behandlet med 12-bits bildebehandling.

Tredje generasjons CMOS-sensor inneholder en ny pikseldesign som sammen med en integrert støyreduksjonskrets sikrer høy bildekvalitet ved ISO 3200. Muligheten til å kunne utvide til H:6400 vil være til hjelp for nyhets- og sportsfotografer som arbeider på steder der bruk
av blits ikke er lov eller ønskelig.

Større presisjon, bedre kontroll Canon har designet autofokussystemet på nytt, slik at det inkluderer 19 kryssensorer med følsomhet på opptil f/2,8, spredt ut over AF-området for bedre å kunne fange motiver utenfor sentrum. I tillegg brukes 26 AF-hjelpepunkter til å
bistå AF-sporing for forbedret nøyaktighet.

Som et svar på ønske fra profesjonelle fotografer er en egen AF-knapp plassert bak på kameraet, noe som gjør at brukeren kan slå av eller på autofokus umiddelbart samtidig som han eller hun kan holde et øye med søkeren. Søkeren er nå klarere, og den har en bredere visningsvinkel. Med kameraets nye målesystem for 63 soner får fotografen også bedre
kontroll over eksponeringen.

Ny LCD-skjerm med sanntidsvisning
Den klare 3,0-tommers LCD-skjermen har en oppløsning på hele 230 000 piksler, for presis bildekomposisjon og mulighet til å se gjennom bildene etterpå. Med modus for sanntidsvisning, som er nytt på EOS, kan fotografer konstruere bilder uten å måtte se i søkeren, noe som er svært nyttig ved fotografering i upraktiske stillinger.

Menysystemet på EOS 1D MkIII er omformet fra bunnen av, slik at det utnytter LCD-skjermen til fulle. Menyene er blitt enklere å lese og bruke. Med et utvalg av 57 egendefinerte funksjoner får fotografene flere alternativer for å tilpasse kamerainnstillingene til de daglige arbeidskravene. Et nytt alternativ, Min meny (My Menu) gjør at fotografene kan lagre innstillinger de bruker ofte, på en egen meny, slik at de får rask tilgang til disse.

Innstillinger for nytt tilbehør, for eksempel Speedlite 580EX II og WFT-E2 – som også lanseres i dag – kan styres direkte fra LCD-skjermen.

Total pålitelighet
EOS 1D MkIII inneholder en rekke praktiske forbedringer for den profesjonelle fotografen. Lukkerkapasiteten har økt med 50 % til hele 300 000 sykluser. Kamerahuset er beskyttet av et magnesiumlegeringsdeksel med støv- og fuktighetsbestandig forsegling. EOS-Integrert rensesystem gir videre økt beskyttelse ved å redusere og fjerne sensorstøv. Dette minimerer behovet for manuell rensing når fotografen er ute på oppdrag. For å unngå at bilder skal bli ødelagt, vises en advarsel på LCD-skjermen og en alarm starter hvis minnekortdekselet åpnes mens det fortsatt skrives bilder til kortet.

Blant grensesnittene finnes Video ut (for visning i både NTSC- og PAL-format) og USB 2.0.
Kompatibilitet og tilbehør Canon markerer dagens lansering med å gi ut flere tillegg til det profesjonelle EOS-systemet:
 • EF 16-35MM F/2.8L II USM – Et raskt zoomobjektiv med ultravidvinkel gir suveren bildekvalitet for hele blenderåpningområdet. Speedlite 580EX II – En oppdatering av Speedlite 580EX som er værbestandig når den festes til EOS 1D MkIII.
 • WFT-E2 er mindre, lettere og mer allsidig enn forgjengeren. Med den kan fotografer overføre bilder trådløst under fotografering, slik at arbeidsflyten går raskere.
 • OSK-E3 – Verifiserer ektheten til bilder som er tatt med kameraet, og støtter bildekryptering, noe som gir ekstra sikkerhet.
Programvare
EOS 1D MkIII leveres med en omfattende programvarepakke, slik at arbeidsflyten forenkles. Den inneholder DPP (Digital Photo Professional), en kraftig RAW-konverterer som sørger for fullstendigbildebehandlingskontroll for RAW.

DPP kan integreres med kamerafunksjoner som Støvfjerning (Dust Delete Data) og Bildestil (Picture Style). Kameraet leveres også med EOS Utility, ImageBrowser / Zoom Browser og Photostitch.

Canon Professional Services Profesjonelle EOS-fotografer kan dra nytte av CPS (Canon Professional Services). CPS er gratis for kvalifiserte medlemmer og er en støtte ved store sports- og nyhetsbegivenheter i hele Europa. På CPS-webområdet og i CPS-nyhetsbrevet får fotografene tilgang til oppdaterte, fagorienterte artikler, ressurser og tekniske
håndbøker.

Kravene til medlemskap og annen informasjon finnes på: http://www.cps.canon-europe.com

Stipulert pris EOS 1D MKIII ink. mva 32.000,-og salg starter i april 2007

Forklaring av teknologien

CMOS
Canons CMOS-teknologi er et av selskapets viktigste konkurransefortrinn. Med støyreduksjonskrets for hvert pikselområde får brukerne så godt som støyfrie bilder. Sammenlignet med CCD-teknologi har Canons CMOS-sensorer et lavere strømforbruk, noe som bidrar til lengre batterilevetid.

Signalkonverteringen i Canons CMOS-sensorer håndteres av enkeltstående forsterkere ved hvert pikselområde. Unødvendige ladningsoverføringer unngås, og dette gjør signaloverføringen til bildeprosessoren svært mye raskere. Støygenerering reduseres, strømforbruket begrenses og potensialet for raskere bildefrekvens økes.

EOS-Integrert rensesystem EOS-Integrert rensesystem bekjemper sensorstøv på tre viktige måter: ved å redusere, avvise og fjerne.
 1. Redusere – Innebygde kameramekanismer er utformet for å minimere generering av støv. Den omformede beskyttelseshetten hindrer generering av støv som oppstår ved slitasje på hetten.
 2. Avvise – Antistatisk teknologi er brukt under utviklingen av Low-pass-filteret, som dekker fronten av sensoren, slik at den ikke trekker til seg støv.
 3. Fjerne – En selvrensende sensorenhet bruker vibrasjoner med høy frekvens til å riste støv av Low-pass-filteret i ca. ett sekund etter oppstart. Denne funksjonen deaktiveres umiddelbart hvis utløseren trykkes ned, slik at bilder kan tas med en gang kameraet slås på.
  Canon har også utviklet et innebygd system for støvfjerning (Dust Delete Data), som kan kartlegge posisjonen til synlig støv på sensoren. Støvet kan slettes automatisk etter at bildet er tatt, med den nyeste Digital Photo Professional-programvaren.
Bildestil (Picture Style)
Forhåndsinnstillingene for bildestiler forenkler kontrollen over bildekvalitet på kameraet og kan sammenlignes med ulike filmtyper – hver gir forskjellige fargeresultater. For hver tilgjengelige forhåndsinnstilling har fotografen kontroll over skarphet, kontrast, fargetone og metning. Standardinnstillingen på kameraet er å kunne ta JPEG-bilder som kan brukes umiddelbart, uten at brukeren må bruke ekstra menyinnstillinger. Forhåndsinnstillinger for bildestiler som angis for et RAW-bilde, kan endres med Canons Digital Photo Professional-programvare.

De seks forhåndsinnstillingene er følgende:
 1. Standard – for skarpe, levende bilder som ikke krever etterbehandling
 2. Portrett (Portrait) – optimaliserer fargetone og metning og reduserer skarpheten, slik at de fine hudtonene fremheves
 3. Landskap (Landscape) – for kraftigere grønn- og blåfarger og økt skarphet, slik at fjell, trær og bygninger får en tydeligere kontur
 4. Nøytral (Neutral) – ideell for etterbehandling
 5. Tilpasset (Faithful) – justerer fargene slik at de tilpasses fargene til motivet når bildet tas med en lavere fargetemperatur enn 5200 K
 6. Sort-hvitt (Monochrome) – for svart/hvitt-bilder med en rekke filtereffekter (gul, oransje, rød og grønn) og tonereffekter (sepia, blå, purpur og grønn)
Egendefinert bildestil (User Defined Picture Style) kan brukes til å lagre opptil tre egendefinerte forhåndsinnstillinger eller forhåndsinnstillinger som kan lastes ned fra Canons webområde på www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.html.

Digital Photo Professional-programvare
Digital Photo Professional-programvaren sørger for høyhastighets- og høykvalitetsbehandling av tapsfrie RAW-bilder. Når bilder behandles med Digital Photo Professional, er det mulig med sanntidsvisning og umiddelbar bruk av bildejusteringer. Dette gir fotografen kontroll
over RAW-bildevariabler som hvitbalanse, dynamisk område, eksponeringskompensasjon og fargetone. Bildene kan lagres i kameraet med fargerommet sRGB eller Adobe RGB. Digital Photo Professional støtter fargerommene sRGB, Adobe RGB, ColorMatch RGB, Apple RGB og
Wide Gamut RGB.

ICC-profiler (International Colour Consortium) kan brukes på TIFF- eller JPEG-bilder når de konverteres fra RAW. Dette gjør det mulig med nøyaktig reproduksjon av farger i programmer som støtter ICC-profiler, for eksempel Adobe Photoshop. For å oppnå høyere effektivitet kan
brukeren lagre og bruke et sett bildejusteringer som en mal.

Blant forbedringene i den nyeste versjonen av Digital Photo Professional finnes tre ganger raskere forhåndsvisning av bilder, et forbedret støyreduksjonsverktøy og samtidig gruppebehandling for TIFF- og JPEG-bilder.

EOS Utility
Den nyeste versjonen av EOS Utility gir viktig støtte for fjernstyring, kamerakonfigurasjon, ekstern sanntidsvisning og konfigurasjon av det nye tilbehøret Speedlite 580EX II og WFT-E2. EOS Utility kan konfigureres til å overvåke "aktive" mapper og automatisk endre navn på og flytte innkommende bilder til et strukturert filsystem – ideelt for Wi-Fi-overføringer eller for profesjonelle fotografer eller studiofotografer som vil overføre bildene direkte til en datamaskin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar