Sony Alpha 100

Sony Alpha 100 er en lett modifisert utgave av det som skulle bli den nye Konica Minolta Dynax 5D. Alpha 100 forteller dermed ikke all verden om hva Sony kan komme til å presetere innen speilreflekser, men siden både teknologi og fagfolk kommer fra Konica Minolta er det grunn til å tro at den kommende utviklingen vil innebære en viss kontinuitet.

Alpha 100 er testet av Digit.no, som i konklusjonen skriver blant annet dette:

Alpha 100 har alle tenkelige opptaksmetoder og er godt tilpasset både nybegynnere og viderekomne, dvs et velegnet kamera for de uerfarne som ønsker å utvikle sin fotografiske horisont og kreativitet. Den særdeles gunstige prisen vil helt sikkert friste mange førstegangskjøpere, men baksiden av medaljen er at utvalget av tilpasset optikk foreløpig er nokså beskjedent. Relativt stor og tung kamerakropp med en litt "billig" finish og støyende speil/lukker-mekanisme kan også gjøre introduksjonen vanskeligere enn forventet.

Kameraets ytelser er det derimot ikke noe i veien med. Det har førsteklasses spesifikasjoner, masser av smarte og nyttige funksjoner, er raskere enn mange langt dyrere kameraer og vil med kvalitetsoptikk levere bilder i toppklasse. Mitt budskap blir derfor at Sony Alpha 100 er et av de mest prisgunstige alternativene som fins og gir veldig mye kamera for pengene. Forvent dog ikke profesjonelle ytelser, hverken når det gjelder byggekvalitet eller bildekvalitet, spesielt ikke med de rimelige standardzoomene.

10 Mp bildeoppløsning er naturligvis et av kameraets viktigste salgsargumenter og med svært lav pris for de to standardzoomene i dobbelt-settet var jeg ikke overbevist om at oppløsningen ville bli ivaretatt. Som ventet klarte de ikke imøtekomme bildebrikkens potensiale. Med 18-70 mm zoomen definerte kameraet detaljer tilsvarende et 8 Mp kamera med kvalitetsoptikk. Standardzoomen ga dessuten betydelig feilbrytning av farger, hovedsakelig i en ring innenfor randsonen. En gjennomsnittsverdi på hele 1,9 piksler ved vidvinkel er betydelig mer enn normalt, mens 0,7 piksler ved tele er relativt moderat. Den optiske skarpheten viste seg å være som forventet, bra ved vidvinkel, men skuffende svak utenfor sentrum ved tele ved f/5,6 (se skarpheten for alle blenderåpninger 18-70 mm og 75-300 mm under "Spesielle bilder" i bildegalleriet. Pga for kort lengde i studio er 150 mm testet som lengste tele.)

Heller ikke bildestøy er noe problem med Alpha 100, i alle fall ikke om man holder seg unna ISO 800 og særlig ISO 1600, som er bortimot ubrukelig.


Digit.no :: Sony Alpha 100.

Kommentarer