Helikopter eller Tog?

Hva er best av Bridge eller Aperture? Trenger vi ikke Photoshop i fremtiden? CF-Wesenberg gjør sine betraktninger på Foto.no.

De enkle programmene (TOG) holder for de som ikke har det travelt og håndterer små mengder med bilder. De mer avanserte programmene (HELIKOPTER) er laget for profesjonelle brukere som lett kan produsere 200 - 2000 bildefiler om dagen hvor det kanskje skal velges ut 5-10% av dem. Jeg snakker av erfaring og har prøvd de fleste metoder. Spørsmålet er om du trenger å lære deg helikoptermetoden, hvis behovet ditt kan tilfredstiles med å kjøre tog.

I Kolonihaven Studio AS er vi 11 fotografer og assistenter som jobber sammen. Vi har det samme erfaringsgrunnlaget, dette har lært oss at jo tryggere vi blir på den programvaren vi benytter, jo mer utålmodig blir vi. De fleste benytter Bridge. Programmet følger med Photoshop og kan lese alle filer. Du er "tog konduktøren" og kan selv bestemme holdeplassene, farten begrenser seg selv.

Det første året du bruker Bridge til å sorter bilder, reagerer du ikke på at det går tregere enn f.eks. Aperture. Ganske enkelt fordi preferansene og erfaringsgrunnlaget ikke er der. Utålmodighet har gjort at fotografer søker å bruke den ultimale "browseren". I dag har vi minst 5 forskjellige browsere og 3 råfil convertere i bruk. Vi leter etter èn felles plattform å jobbe på. Nøkkelordene er da hastighet, indeksering, arkivering og backup. Et browser program alene, en råfilconverter alene er ikke godt nok. Vi har ikke valgt plattform ennå. Som så mange andre venter vi på et mirakel.


Les hele artikkelen på Foto.no.

Kommentarer