Bildemanipulering

En overraskende grundig artikkel i Dagbladet som tar for seg ulike former for, og eksempler på foto-manipulering.

Fotomanipulasjonens historie er like lang som fotografiets. Før digitalfotografiets tidsalder ble manipulasjonen gjennomført med blyant, tusj og airbrush-maling, dobbelteksponering og andre mørkeromsteknikker, eller ved å klippe opp og sette sammen deler av flere eksponeringer.

Det vanligste var å retusjere bilder ved hjelp av blyant og pensel. Retusjering var nærmest en egen kunstart, en meget krevende sådan. Ettersom arbeidet skjedde på den ferdig fremkalte bildet, var det lang vei å gå hvis resultatet ble mislykket.Retusjering er blant annet blitt flittig brukt av mektige menn som vil pynte på fremstillingen av historien. Josef Stalin fikk retusjert bort sin bitre fiende Trotsky på et bilde av ham sammen med Lenin. Etter at han fikk sin tidligere nære medarbeider Nikolai Yezhov skutt i 1940, sørget Stalin også for å fjerne arme Yezhov fra alle offisielle fotografier av de to sammen.


Da Time hadde O.J. Simpson på omslaget etter at han ble arrestert, ble originalbildet, et «mugshot» tatt av politiet atter arrestasjonen, manipulert slik at Simpson fremsto mørkere i huden og mer truende enn han egentlig var. Dette ble spesielt tydelig - og spesielt pinlig for Time - fordi magasinet Newsweek kjørte det samme bildet på omslaget samme uke, uten «fargejusteringer».

Fotomanipulasjonen har også en lang historie i kunsten. Norske kunstfotografer har brukt fotomanipulasjon både som kunstnerisk virkemiddel, og som kommentar til medievirkeligheten og massemedienes bildespråk.

Vibeke Tandbergs fascinerende iscenesettelser av seg selv er et kjent eksempel. I sin hovedoppgave fra 1994, «Samaritanen», plasserte fotograf Ole John Aandal seg selv inn i kjente bilder av berømte personer som Michael Jackson, Woody Allen og Arne Treholt.


Artikkelen har mange flere eksempler, les den i sin helhet: Du tror det ikke før du får se det - Dagbladet.no

Se også artikkelen om Reuters-frilansfotografen Adnan Haji, samt en rekke eksempler på ulike former for juks med bilder som omtales her.

Oppdatering 06.09.06:
Klassisk arrangert bilde: ?Old Glory Goes Up On Mount Suribachi.? Joe Rosenthal, 1945.
The Associated Press / Minnesota Historical Society.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar