Mer om Sony α

Når Sony nå satser på markedet for digitale speilreflekskamera bygger de videre på mange års erfaring fra den fotografiske delen av Konica Minolta. Sony har overtatt alle rettigheter til objektivfatning og andre fotorelaterte løsninger, først og fremst Anti-Shake bildestabilisatoren knyttet til selve bildebrikken.

Sony retter seg inn mot konsumentmarkedet der Canon EOS 30D & EOS 350D, Nikon D70s & D50, Olympus E500 & E330 allerede befinner seg. I dette beitet sier deg seg selv at konkurransen vil bli hard, men Sony legger opp til en aggresiv prising og tilbyr en kombinasjon av funksjoner som ingen av de andre kan skilte med. Sammen med Olympus E330 skiller Sony α seg ved å tilby noe ekstra.

Gammelt og nytt
Sony Alpha 100 bygger umiskjennelig videre på Konica Minoltas kameraer, ikke minst er de ergonomiske løsningene av samme klasse. Bildestabilisatoren skal dessuten være videreutviklet av Sony og skal kunne tilsvare -3,5 EV-trinn. På toppen av dette tilbys automatisk støvfjerning i kameraet med en teknikk som minner om den som Olympus allerede benytter i sine DSLR-kameraer. Sonys skiller seg ut ved at den aktiveres hver gang kameraet slås av, og man unngår dermedforsinkelse under oppstarten. I tillegg har Sony laget et antistatisk belegg som reduserer muligheten for at støv fester seg på brikken.

Sony har også laget en helt ny bildeprosessor til Alpha 100. Prosessoren muliggjør blant annet en interessant feature er Sonys Dynamic Range Optimiser som korrigerer gammakurven ved store kontraster, en funksjon som både HP og Nikon allerede benytter i flere av sine kompaktkameraer. I standardmodus optimaliseres kontrast og gammakurve i hele bildet, mens avansert modus analyserer hvert toneområde og gir en høyere grad av kompensering. Sistenevnte funksjon går imidlertid noe ut over hastigheten.

Med JPEG kan kameraet levere en kontinuerlig strøm av bilder med 3 bilder pr sekund så lenge du har lagringsplass igjen på minnekortet. Med RAW klarer kameraet serier på 6 bilder og 3 bilder med kombinasjonen RAW+JPEG. Sonys RAW-format kalles ARW, et format som allerede støttes i Photoshop CS2 og i Photoshop Elements 4.

Det finnes allerede 16 millioner Dynax-objektiver fra Konica Minolta i tillegg til en mengde kompatible objektiver fra uavhengige produsenter. Dette er trolig noe av det viktigste som Sony har overtatt, noe som gir Alpha-systemet en helt annen start enn det Olympus har dratt i gang med sitt Four-Thirds system - et system som jo er designet helt fra bunnen av, med flere fordeler, men også den store ulempen at man ikke trekker med seg tildeligere brukere av et system. Alle Dynax-kompatible objektivene kan utnytte SuperSteadyShot ettersom denne funksjonen er bygd inn i selve kameraet, noe som også bidrar til å holde prisen på selve objektivene nede.

Fremtidsutsikter
Digit.no referer til pressekonferansen i forbindelse med lanseringen 6. juni. Da kom Kornelius Müller, markedssjef for kameraoptikk hos Carl Zeiss, med noen hint:

Han påpekte overtydelig at de fleste av både Carl Zeiss' og Sonys egne objektiver var "fullformat", mens Alpha 100 har en APS-C strørrelse bildebrikke. - Mer kan jeg ikke si, fortalte han, og fortsatte: - Men dette er vel et hint dere kan spekulere videre på selv.

Ved siden av det åpenbare at fullformat optikk ivaretar behovene til dem som har filmbaserte Dynax-kameraer, er det neppe uten grunn Sonys viktigste partner på optikk antyder at fullformatoptikk kan bli viktig også i framtiden. Når vi spør Sony selv om dette, får vi som forventet svaret at Sony ikke kan kommentere fremtidige produkter, men samtidig at selskapet generelt ikke kan "utelukke noen muligheter i fremtiden".

Vi velger å tolke disse hintene slik at Sony har noe i ermet, og at de seriøst vurderer å slippe et fullformat DSLR-kamera en gang i fremtiden. De ønsker iallfall at brukerne ikke skal velge andre systemer fordi Alpha-systemet i dag mangler fullformat kameraer. Det er særdeles uvanlig at offisielle representanter formulerer seg slik på offentlige pressekonferanser. Utsagnet ble heller ikke moderert eller imøtegått av Sonys egne toppfolk senere på dagen da det ble luftet under direkte intervju. Det eneste Sony ville understreke, var at de først og fremst sikter seg inn på konsumentmarkedet, men at konsumentmarkedet omfatter brede grupper, og at de vil komme med flere kameraer som skal henvende seg til ulike typer fotografer. Sony understreker også kraftig at de har de høyeste ambisjoner og vil bruke all kraft på å konkurrere i DSLR-markedet og bli der som en viktig faktor over tid.

Leserne vil nok spekulere videre på egenhånd. Mer får vi ikke vite foreløpig, men det er all grunn til å sperre øynene opp både for en sterk lansering og et sterkt løfte om en satsning som både publikum og konkurrentene vil få merke. Men som alle andre selskaper må de også overbevise kundene nok til å kjøpe produktene. Ingenting tyder på at Sony sover dårlig om natten.

Markedet for digitale speilreflekskameraer har fått en ny og meget potent aktør, som setter store ressurser inn på å viderutvikle et system der ikke bare grunnmuren, men det meste av bygningen allerede står ferdig. Dette er særdeles viktig for bransjen, og vi vil følge Sony på nært hold i tiden som kommer.

Kommentarer