Ricoh GR digital

Ricoh GR-1 etablerte seg på 90-tallet som proffenes snap-shot kamera. Godt objektiv, solid kamerahus, og ditto mekanikk sørget for at det var et kamera du kunne stole på samtidig som det leverte skikkelige bilder

Ricoh forsøker nå å ta opp arven med en digital versjon der de spiller på forgjengerens kvaliteter.

Akam.no har testet GR Digital og konkluderer som følger:

Ricoh har gjort mye riktig med Gr-D. Kameraet virker forseggjort med metallkonstruksjon, brukervennlig design og enkel tilgang til fullstendig manuelle funksjoner. Objektivet har fast brennvidde tilsvarende 28mm vidvinkel på et 35mm kamera. Også her har Ricoh lykkes bra. Det har bra lysstyrke og virker velkorrigert med lite fortegning (for et kompaktkamera med vidvinkel) og har bedre skarphet helt ut i hjørnene enn for eksempel Canon S80 som vi testet samtidig.

Likevel kan vi ikke se hvem Gr-D passer for. Hele poenget med Gr-D ligger i høy bildekvalitet fra et lite kamera, og selv om Gr-D har noen sterke sider også på dette området er ikke total bildekvalitet bedre enn hos konkurrentene. Objektivet er ikke problemet så svakheten må ligge i kombinasjonen av sensoren og signalbehandling.
Sensorteknologien blir stadig bedre, og vi håpet Ricoh hadde greid å lage et kamera som virkelig kunne tilby topp bildekvalitet selv med den lille 1/1.8" sensoren. Det har de ikke. For å starte med oppløsningskartet ser vi at Gr-D har moire og litt mindre oppløsning enn Canon S80. Andre testbilder gir samme resultat. Det er bare helt i hjørnene Gr-D kan konkurrere, så hvis hjørneskarphet og lite fortegning er eksepsjonelt viktig kan man kanskje forsvare Gr-D.

Ricoh har laget et morsomt og annerledes kamera med mange gode egenskaper. Det hadde fortjent å få en sensor som matchet resten av designet. Til slutt må vi presisere at bildkvaliteten ikke er dårlig. Den står bare ikke helt i forhold til pris og et ellers fantastisk morsomt kamera.


Mer om bakgrunnen for GR-serien kan dufinne i denne artikkelen .

Akam.nos test av Ricoh GR digital.

Kommentarer