Fritt ord, fri mann

Og i forrige uke fikk Tom Martinsen Fritt Ords honnørpris for sin virksomhet som fotograf og som formidler i Magasinets ukentlige spalte «Øyeblikket».

Dagbladet bringer et intervju med Martinsen.

- Hvordan ble du interessert i fotokunst?

- Det kom med 60-tallet. Jeg ble interessert i all kunst. Kunsten og opprøret var to sider av samme sak. Vi skulle redde verden. Hele tida. Jeg elsket bohemtilværelsen. I Tønsberg oppsto en jazz- og poesiklubb, med Harald Sverdrup og Gunnar Bull Gundersen i sentrum. Gunnar viste vei. Han bekreftet det Jack London skriver i «Martin Eden» - det går an å være kunstner og sjømann på en gang.
/../
MED SINE SMÅ tekster til det fotografiet han velger ut hver uke i spalta «Øyeblikket», har Tom Martinsen nærmest skapt sin egen sjanger. Noen språklig trening av betydning hadde han ikke før han fikk tilslag på en idé han lanserte da Dagbladet skulle utgi Magasinet: Å presentere et bilde over en side hver uke.

- At avisledelsen gikk inn for denne ideen gjør meg stolt over å jobbe i Dagbladet. Jeg sitter her med alle bøkene mine og glaner på bilder og tenkte at dette må spres. Alle disse fantastiske bildene som folk ikke får sett. Jeg får enormt mye respons på denne spalta. Men i utgangspunktet var jeg uhyre spent på om jeg skulle få til tekstene i det hele tatt.
/../
- Du har vist 260 bilder hittil. Har du nok stoff til å holde på en stund til?

- Jeg har såvidt skrapt overflaten. Bare plukket fra øverste hylle. Jeg har nok bilder til å holde på et par liv til. Men i det siste er jeg blitt veldig opptatt av å ta vare på hvert sekund. Så det passer helt fint - at jeg driver med en spalte som heter «Øyeblikket».


Fritt ord, fri mann - Dagbladet.

Kommentarer