Fotobokens historie 1878 - 2005

Argumentene for en tur til København begynner å komme tett som hagl. Fotoutstillingen på Louisiana som viser Brassaïs bilder varer fram til 19. mars. I den samme perioden kan du se "The Open Book" på Det Nationale Fotomuseum, også det i København.

Utstillingen viser en rekke av de mest betydningsfulle bokutgivelser i fotografiets historie. Fotobøker har en sentral plassering innen for fotokunsten, hvor så forskellige navn som Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe og Wolfgang Tillmans har arbeidet med boken som et selvstendig kunstnerisk uttryksmiddel.

Utdrag fra pressemelding fra Det Nationale Fotomuseum:

Udvalget af bøger til udstillingen er foretaget af en international jury bestående af bl.a. modedesigner Karl Lagerfeld; bogforlægger Gerhard Steidl og kurator Hasse Persson, Hasselblad Center. Udstillingen suppleres desuden med 28 betydningsfulde danske fotobøger udvalgt af Det Nationale Fotomuseum. Den danske del af udstillingen tæller navne som Keld Helmer-Petersen, Jesper Høm, Per Kirkeby og Henrik Saxgren.

Juryen har lagt vægt på kriterier som fotografisk indhold, tryk, papirvalg, grafisk layout, typografi samt fotohistorisk betydning. Begreber som originalitet, skønhed, kunstnerisk kvalitet og fotografens personlige medvirken i produktionen har ligeledes spillet en afgørende rolle. Det er blevet til over 150 bøger fra 1878 og frem til idag, heriblandt værker af Man Ray, William Klein, Nobuyoshi Araki og Nan Goldin. Fra et dansk synspunkt er det værd at bemærke, at en af de tidligste bøger er Jacob A. Riis? How the Other Half Lives fra 1902.

Udstillingen er produceret af Hasselblad Center, Göteborg i samarbejde med Arctic Paper og præsentationen af udstillingen på Det Nationale Fotomuseum er støttet af Arctic Paper og Bang & Olufsen. The Open Book ledsages af et dansk og et internationalt katalog på i alt 520 sider, der kan købes i Diamantboghandlen. Det danske katalog er sponsoreret af Arctic Paper, Winther Grafik og Clausen Offset.

The Open Book vises på Det Nationale Fotomuseum i Den Sorte Diamant fra 13. januar til 18. marts 2006.

Det Nationale Fotomuseum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar