Ny bildebrikke med ekstreme egenskaper

Forskere ved University of Rochester har designet en bildebrikke som bruker en brøkdel av energien som benyttes av dagen brikker, samtidig som bildekvaliteten blir kraftig forbedret.

Brikkene kan digitalisere direkte i hver piksel, samtidig som man også arbeider med å innføre en teknologi som vil komprimere bilde langt mer effektivt enn hva det er mulig å oppnå med dagens komprimeringsteknikker.

Den første teknologien integrerer en over oversampling "sigma-delta" AD-konverter i hver pikselplass i en CMOS-sensor. Tidligere forsøk på å gjøre denne konverteringen på pikselnivå har ifølge forskerne krevd altfor mange transistorer, nå som overlater for lite plass til å samle lys. De nye teknikkene brukere ikke mer enn tre transistorer per piksel, noe som gjør at halve pikselarealet kan reserveres til å samle inn lys.

De første testene med brikken viser at brikken bruker 0,88 nanowatt per piksel ved video med rater på 30 bilder i sekundet. Dette skal være 50 ganger mindre enn det beste på markedet i dag. Dessuten skal de dynamiske nivået være svært mye bedre enn konvensjonelle brikker. Ifølge forskere kan eksisterende CMOS-sensorer registrere lys som er tusen ganger sterkere enn det svakeste lyset de kan detektere. Dette gir et dynamisk område på 1:1000. Allerede skal teknologien utviklet ved Rochester-universitetet gi et dynamisk nivå på 1:100.000.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar