Fem action-videokameraer i testLitt som å sammenligne epler og pærer, men Lyd og bilde har i alle fall testet fem ulike actionkamera: I den ene enden finner vi GoPro Hero4 Black Edition til nærmere 5.000 kroner. Det byr på 4K-oppløsning i inntil 30 bilder i sekundet. Contour har lansert en ny innstegsmodell i form av Roam3. Kameraet vanntett ned til 10 meter. Drift Stealth 2 er en direkte konkurrent til Contour Roam3. Værbestandig i seg selv, men undervannshus kan kjøpes i tillegg. Polaroid Cube er et knøttlite kamera, med den enkleste brukerflaten av alle. HDR-AZ1 er Sonys minste actionkamera.

Med 4K videooppløsning er det ikke spesielt overraskende at  GoPro Hero4 Black Edition vinner testen. Heller ikke GoPro er immun mot rullende lukker, men setter du kameraet til å filme 1080p i 120 bilder i sekundet, og effekten elimineres. Videoen kan deretter konverteres tilbake til 25, 50 eller hvilken avspillingsfrekvens du vil ha, i gratisprogrammet GoPro Studio til PC og Mac.

Konklusjonen er dermed klar:

Aldri har vi testet et actionvideokamera som på denne måten puster tradisjonelle videokameraer i nakken på ren videokvalitet. Bildene er rett og slett superbe. Kameraet er like lite som før, men bildene har blitt skarpere, med mindre pikselstøy og kompresjonsartefakter. Endelig har det fått 4K-oppløsningen i høy nok bildefrekvens, men også i HD-oppløsning er bildene bedre enn vi noensinne har sett fra et actionkamera.

Det er et bra kvalitetsløft fra sin forgjenger Hero 3+, og et sjumilssteg forbi sine rimeligere konkurrenter. Legg til alskens funksjoner og innstillinger, samt tilgjengelig ekstrautstyr, og det er rett og slett markedets beste actionkamera.

Sony FDR-X1000VR vil trolig være en konkurrent,  med 4K-filming i 30 fps, til GoPro Hero4 Black. Dette Sony-kameraet var imidlertid ikke med i testen.

Kilde: Lyd & Bilde