Sony DSC-RX1

Sony Cyber-shot DSC-RX1 er det første digitale kompaktkamera som tilbyr en 35 mm fullformats  bildebrikke, med en oppløsning på 24.3 megapiksler – mer enn dobbel størrelse i forhold til APS-C bildebrikken, som finnes i store DSLR kamera.

Den store bildebrikken er også med på å øke kameraets følsomhetsområde til ISO 50-25600. Følsomheten kan justeres så lavt som ISO 50 i utvidet modus. På samme måte kan ISO-innstillingen settes så høy som 102 400 ved hjelp av Multi Frame Noise Reduction.

Dette er imidlertid ikke et kamera for alle. Bildekvalitet som har vært Sonys førsteprioritet, med liten størrelse som en god nummer to. Kameraet er uovertruffent på det det er laget for å gjøre, men forholdsvis mangelfullt på andre områder. Prisen er dessuten av en annen verden. For mindre enn de 24.000 som man må ut med for RX-1 kan du for eksempel kjøpe et Nikon D600 med Sigma 35mm f/1.4, og fremdeles ha penger til et Sony RX100.

Akam.no har testet RX1 og konkluderer blant annet som følger:

Bildekvaliteten er rett frem fabelaktig, og noe vi ikke hadde drømt om å se i noe kompaktkamera noensinne. Skal du slå dette må du satse på noen av de dyreste speilrefleksmodellene som er å få, og da kommer det en hel del andre faktorer på kjøpet, både positive og negative.

Selv om vi alt i alt likte RX1 ganske så godt, så er det klart rom for forbedring. En raskere autofokus med fasedeteksjon er noe vi gjerne ser i en RX2 om noen år, og det samme gjelder en bedre ergonomi med mer fornuftig plassering og bruk av knappene. Den idiotiske delingen mellom visning av video og bilder har vi også påpekt før, og dette er fremdeles et område Sony må skjerpe seg på. Denne løsningen i 2013 blir rett og slett for dumt.

Lading i kameraet kan være praktisk for noen, men upraktisk for andre, og vi hadde helst sett at en ekstern lader fulgte med, uansett. Det samme gjelder en eller annen form for søker. Prisen på kameraet er så sin sak, men selv om den er høy KAN den forsvares. Det synes vi ikke om ekstrautstyret. Søkere, solblender og tommelgrep er alle svimlende høyt priset, og det synes vi er unødvendig. En enkel søker burde fulgt med, og så kunne man heller hatt mer avanserte og bedre søkere som ekstrautstyr - til en fornuftig pris.

Les hele testen hos Akam.no

Kommentarer