8K – ingen vits, som visningsformat


NRK sender i 720p, og kommer til å gjøre det i overskuelig fremtid, og det finnes per i dag ingen kringkastere som sender i mer en 1080p. Noen strømmetjenester tilbyr 4k (2160p), men det er vanskelig å se forskjell mellom 4k og full HD. Strømming av 4k krever i alle fall 20-30 Mbit linje, så dette er ikke for alle, ennå.

Nå kommer etter hvert 8k, en oppløsning som er rimelig uinteressant som visningsformat på skjermer som vi kan få plass til i stua. På opptakssiden blir dette imidlertid mer interessant. Jeg har allerede eksperimentert en stund med å bruke 4k video som opptaksformat for å levere HD, noe som gir mange muligheter i postproduksjon. Videre oppdaget jeg raskt at eksport av stillbilder fra 4k i de aller fleste tilfeller gir mer enn god nok kvalitet

I podcasten snakker de også om HDR-video (High Dynamic Range), dvs skjermer med høy kontrast og mye sterkere høylys og klarere farger. Her er det de største forskjellene kommer, og Netflix lover at de kommer med HDR-innhold allerede i år. Det jobbes også med en ny BluRay-standard som vil støtte 4k og HDR.

Hør Jan Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad:Ganske betegnende: når Panasonic skal promotere sine 4k-TVer så er det deres egne kameraer som trekkes frem som den 4k-kilden brukerne henvises til.


Kilde: TU.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar