Naturjuks


Foto: José Luis Rodríguez / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009. Bildet ble senere avslørt som arrangert.
Moteforografiet har fått velfortjent pepper for dette lenge, men nå har den glossy virkeligheten for alvor nådd naturfotografiet. Selv om forholdene ikke lar seg kontrollere, som i et studio, har utstyret blitt bedre og ikke minst fotografene så dyktige at det er blitt et problem.

Som mangeårig friluftsfantast, ser biologiprofessor Dag Olav Hessen nå at villmarkslivet drar i to retninger. På den ene siden: den glansede og visualiserte naturen man bli eksponert for på bilder og film. På den andre: den faktiske naturen – som kan oppfattes litt traust og blodfattig.

 –  Jeg stiller meg ofte spørsmålet om hvor det naturlige slutter, og hvor fiksjonen begynner, sier Hessen til DN.no.

Chris Palmer, professor ved American University School of Communications, skrev boken «Shooting in the Wild» i 2010. Her tar han et oppgjør med mange av bransjens metoder. I mars kommer hans nye bok, «Confessions of a Wildlife Filmmaker», der han igjen avslører det som skjer i kulissene og diskuterer etiske dilemmaer i naturfotobransjen.

Da Roald Amundsen vant kappløpet mot Sydpolen i 1911, brukte avisene et bilde av Amundsen med skinnpels i isødet. Få visste at bildet ble tatt i strandkanten ved Amundsens villa i Svartskog ved Bunnefjorden.

Naturjuks har foregått siden de første bildene ble tatt, mener Michael Nichols. Han er en av redaktørene for National Geographic og ansett som en av de virkelig store naturfotografene gjennom tidene. I 2014 ble han kåret til «Wildlife photographer of the year» i verdens gjeveste konkurranse drevet av British Natural History Museum og BBC.

Nichols er svært bekymret over hvilket inntrykk folk har og vil få av villmarken hvis fotografer uten etiske hemninger får holde på, uten å oppgi at det «ville» dyret på bildet egentlig er tamt. Den spanske fotografen José Luis Rodriguez fikk for eksempel utmerkelsen «Wildlife photographer of the year» i 2009. Året etter ble det avslørt at han hadde fotografert tam ulv. Rodriguez har hevdet sin uskyld, men juryen trakk tilbake prisen og 100.000 kroner.

 –  Forteller vi ikke sannheten vil ingen tro på oss til slutt. Og når man blir lurt, får man et skakt bilde av hva natur er. Jeg møter stadig vekk folk som tror de kan ta de samme bildene med Iphone som jeg kan med mitt utstyr. Man blir rett og slett skuffet over villmarken når man oppsøker den, det ligner ikke bilder og filmer i det hele tatt, sier Nichols.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar