«2,5D-print» gjør det mulig å føle grafiske bilder


Gjennom et samarbeid med Munchmuseet og Blindeforbundet har Canon i Norge tilpasset sin planskriverteknologi til å skrive bilder med høydekurver. Utskriftene lages med utgangspunkt i et dybdekart av skannede utgaver av en rekke Munch-originaler. Kartet lages manuelt for å forsterke de områdene i bildene det er viktig å freheve.

Fargene legges lag på lag. Den største høyden som er valgt er 2,5 mm, noe som krever rundt 75 passeringer av skriverhodet. Blekket er UV-herdende og stivner dermed umiddelbart. Når høyden er riktig legges det på et lag hvit farge som grunnlag for det siste laget med normale farger.

Edvard Munchs eksperimentering innen maleri, grafikk, tegning, skulptur, foto og film har gitt ham en unik posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie.

– Å "føle" Munch er utgangspunktet for samarbeidet mellom Norges Blindeforbund, Canon Norge og Munchmuseet. Kuratorene har forsterket symbolikken i Munchs bilder, slik at man som blind eller svaksynt bringes nærmere kunstnerens stemning og mening med bildene, forklarer Mia Jacobsen, informasjonssjef ved Norges blindeforbund.

Teknologien som benyttes er utviklet ved Canons forskningssenter i Venlo, Nederland, og benytter en Arizona-skriver og spesialbygd programvare hvor man kan generere taktile print opp til 5 mm. Denne løsningen er patentert av Canon.

– For Canon Norge er Blindeforbundet en spennende samarbeidspartner på mange områder. Det har vært svært moro å være med på dette prosjektet sammen med kuratorer fra Munchmuseet. For oss som baserer hele virksomheten på at man kan se, er det å bidra til at blinde og svaksynte kan ta del i det universet Canon dominerer, nemlig innen foto og print, svært givende, forteller Henning Hagelund, forretningsutviklinger innen grafiske løsninger i Canon Norge.