Fotobokpris til Arnfinn Johnsen


Gjennom prosjektet "Gullklubben" har fotograf Arnfinn Johnsen siden 1992 portrettert nordmenn som har vunnet gullmedalje i De olympiske leker. Dette resulterete i boken "GULL – 101 portretter av norske OL-vinnere", som nylig fikk førsteprisen i kategorien portretter i European Photo Book of the Year Award 2015.

Gjennom tyve år har Johnsen portrettert olympiske gullmedaljevinnere, fra Hjalmar Andersen og Birger Ruud til Kari Traa og Therese Johaug. Dette fotografiske prosjektet er helt unikt, både i norsk og internasjonal sammenheng. Samtidig er Johnsens arbeid godt forankret i kunsthistorien, for gjennom tusener av år har vi hatt en tradisjon for å avbilde våre helter.

Ved siden av fotografiene får hver av de 101 norske OL-vinnerne sitt tekstlige portrett, ført i pennen av tidligere sportsjournalist og forfatter Åge Dalby. Til sammen lar Johnsen og Dalby oss komme tett innpå disse tiljublede menneskene.
 

 

Arnfinn Johnsen (f. 1958) er en av Norges mest premierte fotografer, og har mottatt en rekke norske og internasjonale priser og utmerkelser for sitt fotografiske arbeid. Blant annet har han blitt kåret til "Årets Fotograf" av Norges Fotografforbund. I 2009 ble Johnsen tildelt en "Bronze Award" og en "Merit Award" i det prestisjefylte fotomagasinet "Black and White" i USA, og samme år fikk han Norges Fotografforbunds aller høyeste utmerkelse: "Gull med Krans".

Johnsen drev i en årrekke et portrett- og reklamestudio i Hamar. Anerkjennelsen av ham som fotograf og kunstner har medført at han har blitt tildelt et kunstneratelier på Disen Kulturveksttun. Han er også utdannet pedagog, og underviser i foto ved Hamar Katedralskole. I 2012 ble han kåret til Norges beste fotolærer.

Johnsen har hatt åtte separatutstillinger og deltok med hele tyve bilder på utstillingen "Midt i ansiktet" på Norsk Museum for Fotografi - Preus Museum. I 2002 ble han plukket ut til å delta i boken "103 øyeblikk" der Morten Krogvold presenterte norsk portrettfotografi. Samme år kjøpte Hasselblad i Sverige et av hans bilder for å presentere i sin katalog.

Front forlag og Federation of European Photographers