Apple Photos

Med oppdateringen av OS X Yosemite for Mac kom også bildebehandlingsprogrammet Photos. Samtidig blir også iOS oppdatert med relaterte funksjoner for iPhone og iPad. Photos skal erstatte både iPhoto og Aperture for organisering og behandling av bilder.

Designet er inspirert av mobilopplevelsen i iOS, noe som innebærer forenklinger i alle ledd. Det framstår moderne og brukervennlig, og det går raskt å forstå hvordan Photos fungerer.

Det første som møter oss blant redigeringsverktøyene er “Forbedre"-knappen. Den skal som man skjønner gjøre bildet litt bedre, og det ser den ut til å lykkes overraskende godt med. Andre umiddelbare valg handler om beskjæring, rotering, retusjering, filtre og justering. Filter-funksjonen er slik mange kjenner det fra apper som Instagram, som ofte gir et retropreg på bildene.

Retusjering er en enkel måte å fjerne mindre punkter i bildet, mens de store endringene er lagt til “Justering"-funksjonen. I utgangspunktet er det bare tre enkle valg for redigering, for de helt enkle endringene. Men en “Legg til”-funksjon lar deg finne fram de mer avanserte funksjonene for hvitbalanse, skarphet og annet.Apple Photos er utviklet med tanke på nettskyen, der bildene kan deles mer eller mindre sømløst mellom datamaskiner, mobiler og nettbrett. Fundamentet her er iCloud, der du må kjøpe ekstra plass for at det skal være særlig nyttig.

Om Photos fungerer bra for de fleste, er historien annerledes for mange profesjonelle. Fotografer som har brukt Aperture i mange år vil savne vesentlige funksjoner i Apple Bilder. For det første mangler kurveredigering, og en hel rekke andre redigeringsvalg. Videre er det svært begrenset hvor mye informasjon som kan legges inn om bildene, slik man er avhengig av i alle vanlige bildearkiver og profesjonelle bildeflyter.

Til slutt mangler muligheten for å redigere bildene direkte i et eksternt program som Photoshop. Også dette vil nok utelukke profesjonell bruk for mange.

Kilde: tu.no