Leif Preus er død

Leif Preus døde 5. mai 2013, 85 år gammel. Preus var fotograf og grunnleggeren av Preus Foto og Preus museum i Horten. Preus ble æresmedlem i Norges Fotografforbund i 1994 og utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2003.

Leif Preus startet en fotobutikk i Horten sammen med Odd Ruud i 1956. Butikken solgte kamerautstyr, hadde portrettstudio og sort/hvitt fotolaboratorium. Med støtte fra Horten kommune startet Preus opp fotolaboratorium, som etterhvert utviklet seg til å bli ett av landets største. Preus Foto ekspanderte kraftig i 1980-årene og 1990-årene, og hadde i sine glansdager over 200 ansatte og mer enn 40 fotobutikker.

- Leif Preus er nok den fotografen som har betydd mest for norsk fotografi i vår tid, sier fotograf Morten Krogvold til fotografi.no.

– Preus har også betydd utrolig mye for meg personlig, og jeg har hatt stor glede av hvordan han delte sin kunnskap. Jeg hadde faktisk min første separatutstillng i Preus fotomuseums galleri, og husker med stor glede kveldene i museet da Leif Preus åpnet skuffene og introduserte oss for det ene fotografiske mesterverket etter det andre. I de siste årene var det flott å ha ham på Nordic Light, både jeg og publikum satte stor pris på hans engasjement.

I 1976 åpnet Preus fotomuseum i Langgaten i Horten. Helt fra starten utgjorde museets samling en av de mest omfattende fototekniske samlinger med oversikt over fotohistorien i Europa. Allerede etter ett års drift, i 1977, ble museet nominert til European Museum of The Year Award, som det første norske museet. Museet var privatdrevet frem til 1995, da Staten kjøpte museet med tanke på å grunnlegge et nasjonalt museum for fotografi. Preus var selv direktør for museet fra 1994 til 1998. I 2001 flyttet museet til Karljohansvern utenfor Horten. Museet heter i dag Preus museum.

Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar