Fujifilm FinePix X100S

Fujifilm FinePix X100S har fått en 16,3 megapiksler APS-C X-Trans CMOS II-bildebrikkee og en autofokus som Fujifilm hevder skal være blant de raskeste i sin klasse. Den nye bildebrikken skal gi like skarpe bilder som med X-Pro1 og X-E1.

Kameraet har fått svært mye skryt, og skiller seg ut i mengden: rammesøker med mulighet for å veklse mellom optisk og elektronisk visning, bladlukker, innebygget ND-filter mm.

Akam.no har testet Fujifilm X100s og konkluderer blant annet som følger:

Det var kjempeenkelt å ta bilder rett ut av boksen med X100S, så lenge det ikke skulle justere noe. Da ble det plutselig litt vanskeligere. Menyfunksjonen er bittelitt rotete, men ikke mer enn at du lærer deg det på et par timer. Det var litt forvirrende at ISO 100 ikke kunne velges mens du skyter RAW, det samme gjelder for ISO 12800-25600, og det kan man lese seg frem til i manualen.
/../
Den innebyggede søkeren er fantastisk. Selv brukte jeg faktisk den elektroniske søkeren mest, men den optiske søkeren er som snytt ut av et klassisk rammesøker-kamera fra Leicas gullperiode. Overgangen mellom optisk og elektronisk er også sømløs, så lenge du lærer deg hvordan. Hint: En spak rett ved objektivet.

X100S er utstyrt med noen veldig smarte funksjoner. Digital bildesplitt (digital split imaging) er også et resultat av Fujifilms nostalgiske, men så moderne bildeingeniører. Det fungerer knall for å fokusere. I tillegg er det smart med ND-filteret, men det kommer vel som en konsekvens av at lukkertiden ikke fungerer ordentlig over 1/1000 sekund, med mindre du blender kraftig ned.


Autofokusen til X100S er absolutt ingen sinke og den er herlig å bruke. Spesielt pluss for at du kan la kameraet stå på manuellfokus og bruke AF/AE-L-knappen til å justere fokus når du trenger det.

Er det retroens gullalder? For å si det sånn: Hvis fortiden var så herlig for fotografer, skulle jeg ønske jeg var født en til to generasjoner tidligere. Det er bare synd å dra tilbake i tid bare for å vite at all den herlige teknologien som er stappet i X100S ikke var tilgjengelig. For Fujifilm har virkelig klart å integrere tidløs design med teknologi som stort sett er av siste skrik.


Les hele testen hos Akam.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar